hustad
hustad

Twitterstorm etter Hustads «Harde fakta»

Det formelig haglet med kommentarer på det sosiale mediet Twitter etter debattprogrammet onsdag kveld.

Programmet som hevder å være det eneste aktualitetsprogrammet som ikke er venstrevridd startet friskt med å ta for seg norsk boligpolitikk.

Kommentatorer og politikere

Jon Hustads mutte og overbærende stil har gitt både politikere og kommentatorer vann på Twitter-møllen. Både før, under og etter programmet var det iherdig tvitring fra alle kanter på det sosiale mediet.

SVs Heikki Holmås tvitret følgende melding etter programmet: «Høyresidens argumenter biter litt hardere når de fremføres med ideologisk patos, enn når de blir redusert til "fakta" på #HardeFakta»

Mens Høyre-rådgiver Lene Westgaard-Halle tvitret «Morsomste med #HardeFakta så langt, sosialistenes rabiate reaksjon på Twitter. Hehehe...»

Redaktør og politisk kommentator i Dagbladet, John Olav Egeland, oppsummerte det slik: «Det er nusselig. Høyrefolket trekker pusten og sier Harde fakta har potensial. Venstrefolket er like rause og ettergivende. Halleluja!»

Fleip eller fakta?

Men det var ikke alle som ble like klok på om programmet var et seriøst aktualitetsprogram eller om det var et humorprogram.

HEFTIG TVITRING: TV 2s nye debattprogram «Harde fakta» fikk tastaturene til å gå varm i de norske hjem onsdag kveld. Her er bare et bittelite utvalg av kommentarene som ble lagt ut på Twitter. (Foto: Skjermdump, Twitter)
HEFTIG TVITRING: TV 2s nye debattprogram «Harde fakta» fikk tastaturene til å gå varm i de norske hjem onsdag kveld. Her er bare et bittelite utvalg av kommentarene som ble lagt ut på Twitter. (Foto: Skjermdump, Twitter)

«Er Harde fakta en variant av #FBI og #TV2hjelperdeg?» spør politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, på Twitter.

Selv hevder programleder Hustad at formålet med programmet er å bore i ubekvemme fakta.

– Vi ønsker å skape debatt om de grunnleggende utfordringene Norge står overfor, og det gjør vi ved å vise område etter område hvor offentlig sløsing med pengene til skattebetalerne bare blir mer og mer omfattende. Det er alltid noen som må betale, vi skal vise hvem disse er, nemlig nordmennene selv, slår han fast.

LES OGSÅ: – Vi skal være det eneste aktualitetsprogrammet som ikke er venstrevridd

Ris og ros fra Akersgata

Hustad har tidlig sagt at han er fullstendig klar over at «Harde fakta» ikke vil falle i like god smak hos alle.

Og etter premieren var det tydelig at Aftenpostens kulturkommentator, Vidar Kvalshaug, ikke var særlig begeistret. Under tittelen «Totalhavari for høyrevridd TV» får programlederen passet påskrevet. Hustad er så «arrogant at det fra første sekund at det tipper over til sympati. Et klapp på kinnet, en bolle, et glass saft kunne hjulpet det forknytte barnet å løse opp i følelsene sine.»

Dagbladet er ikke fullt så bastant og mener programmet har kvaliteter. Selv om «virkeligheten er sjelden så enkel som moralister vil ha det til. Heller ikke skattepengemoralister. Men programmet har en viktig kvalitet: Det produserer motforestillinger. Også mot programmets faktapresentasjon. »

LES OGSÅ: Premiereklar Lyngbø med voldsomme nerver

En reaksjonær vestlandsfaen

Harde fakte er et aktualitetsprogram som skal minne seerne om den enkle sammenhengen mellom det å få og det å yte.

Programlederen Jon Hustad er født og oppvokst i Hjørundfjorden på Sunnmøre. Han har jobbet som bonde, veihjelper og lærer.

Han er utdannet lektor med historie hovedfag, har skrevet fem bøker og kaller seg selv en reaksjonær vestlandsfaen.

Han er stolt over å ikke ha venner i Oslo og vil heller ikke ha det.

LES OGSÅ: Slik blir TV 2-høsten