GIR IKKE OPP: Beathe Reiert Nilsen har skrevet bok om sitt liv med MS, Ei brå vending. (Foto: God morgen Norge)
GIR IKKE OPP: Beathe Reiert Nilsen har skrevet bok om sitt liv med MS, Ei brå vending. (Foto: God morgen Norge)

Beathe Reiert Nilsen lider av progressiv MS: – Dette er en kamp jeg kommer til å tape

Her er symptomene på Multippel sklerose (MS).

Beathe Reiert Nilsen (52) hadde aldri sett for seg at hun skulle sitte i rullestol da hun rundet 50 år. Som de fleste av oss tenkte hun at hun skulle ha god helse til hun ble gammel. Men livet blir ikke alltid som vi har tenkt.

I 2009 fikk Beathe diagnosen primær progressiv MS, en alvorlig form for multippel sklerose (MS) der funksjonsnedsettelsen skjer kontinuerlig. Denne formen for MS er i dag ikke mulig å behandle og tusen spørsmål dukket opp i Beathes hode: «Hva med mannen min? Hva med barna mine? Hva med jobben? Hva med mine forventninger om å bli bestemor?»

Les også: Ingen fant ut hvorfor det svimlet for Beate (37)

Flest norske kvinner med MS

Hvert år rammes mellom 250 og 350 personer i Norge av MS. I dag lever mellom 7000 til 8000 nordmenn med sykdommen, noe som gjør Norge til det landet med flest MS-rammede i verden sett i forhold til folketallet. MS rammer dobbelt så mange kvinner som menn.

Man vet ennå ikke hva som forårsaker sykdommen.

– Sannsynligvis er det en kombinasjon av gener som disponerer for sykdommen pluss noe i miljøet som vi ikke vet hva er, sier nevrolog Elisabeth Gulowsen Celius.

Hvorfor kvinner i de nordlige delene av Europa pluss Canada og USA er mer utsatt enn andre vet vi, ifølge nevrologen, lite om.

Symptomene

Ifølge MS-forbundet kan symptomene på sykdommen være nummenhet, synsforstyrrelse, nedsatt gangfunksjon, lammelser i armer og bein, balanseproblemer, svimmelhet, problemer med finmotorikken og kronisk utmattelse.

Hos Beathe kom symptomene snikende da hun var rundt 35 år. Hun ble fort sliten, men trodde bare hun var i dårlig form. Så begynte hun å falle, brøt halebeinet og slo hjernerystelse. Først avviste hun signalene med at hun var klønete. Men da hun begynte å miste balansen, og falle på flatt gulv skjønte hun at noe var galt.

Les også: Da Jan Erik Lund (51) ramlet på ski skjønte han at han hadde fått MS

(Saken fortsetter under faktaboksen)

De vanligste symptomene ved MS:

 • betennelse på synsnerven
 • nedsatt følelse (nummenhet)
 • nedsatt muskelkraft
 • lammelser i armer og bein
 • endret vannlating eller tarmfunksjon
 • seksuelle problemer av forskjellige slag
 • koordinasjonsforstyrrelser
 • balanseforstyrrelser
 • talevansker

Mer diffuse symptomer kan være:

 • uforklarlig tretthet
 • depresjon
 • angst
 • smerter
 • kognitive problemer som for eksempel dårligere hukommelse, manglende konsentrasjon og redusert evne til å planlegge og løse sammensatte problemer

Kilde: multippelsklerose.no

Les også: Haakon (56) fikk mandelkreft: – Jeg følte meg som en maskin som skulle repareres

– Ingen dør av MS

Det tok to år før hun fikk diagnosen. Det eneste legen kunne trøste med var å si at ingen dør av MS, men med MS. Sykdommen ville gjøre Beathe svakere, og nå var det på tide å rette oppmerksomheten mot hva hun kan gjøre, og ikke hva hun ikke kan.

Sinne og misunnelse

Først synes Beathe diagnosen var urettferdig. Etter å ha selv jobbet i helsevesenet i nesten 20 år og hørt lignende historier, møtt smertene og kjent på andres fortvilelse, kunne hun ikke hoppe bukk over noen deler av prosessen.

– Jeg var lei meg og sint. Jeg kjente sorg og misunnelig. Men nå er det ok. Det er ingenting jeg kan gjøre med det. Det er sånn livet er, sier Beathe til God morgen Norge.

Går kun en vei: nedover

Mange typer MS kan behandles. Sykdommen kan bremses og i noen tilfeller blir MS-pasienter nesten helt frisk.

For Beathe går det kun en vei: nedover. I dag kan hun gå litt, men må støtte seg til en rullator.

– Dette er en kamp jeg vet jeg kommer til å tape, men likevel ikke kan gi opp. Håpet om at dagen i morgen kanskje blir bedre fører meg videre, sier Beathe, som nå har skrevet ned sin historie i bokform, Ei brå vending.

Ifølge Beathe er det ingen som kan forestille seg eller forstå hvordan det er å bli alvorlig syk. Likevel holder hun motet oppe.

– Å miste håpet vil være å miste seg selv, og det nekter jeg!

Se videoen fra God morgen Norge her:

639184