Det var lørdag at en asiatisk turist ble meldt savnet fra en turistbuss som hadde stoppet ved den vulkanske kløften Eldgjá på Island.

Da turistene kom tilbake til bussen og skulle kjøre videre savnet man en kvinne og sjåføren tilkalte politiet.

En større leteaksjon ble iverksatt og rundt 50 personer søkte lørdag kveld etter kvinnen som ble beskrevet som «av asiatisk opprinnelse, ca. 160 cm høy, i alderen 20–30 år, mørkt kledt og snakker flytende engelsk.»

Fant seg selv

Leteaksjonen pågikk helt til klokken 3 natt til søndag.

Da innså ledelsen for leteaksjonen at kvinnen man søkte etter hadde vært på turistbussen hele tiden og hadde faktisk deltatt i leteaksjonen etter seg selv.

Årsaken til mysteriet var at kvinnen skal ha gått tilbake til bussen og skiftet ytterklær mens de andre turistene befant seg utenfor, et godt stykke fra bussen.

Ingen la merke til klesskiftet og derfor ble hun heller ikke gjenkjent da bussen skulle til å kjøre videre, skriver den islandske avisen mbl.is.

Eldgja (Foto: Wikimedia Commons)

Menneskelig svikt

Kvinnen hadde heller ikke selv umiddelbart forstått at det var henne de søkte etter, da beskrivelsen ikke passet.

Politisjef Sveinn K. Rúnarsson sier til avisen at kvinnen selv ikke var skyld i misforståelsen.

Han forteller at det hele skyldes menneskelig svikt og at bussjåføren ikke hadde talt opp antallet turister i bussen korrekt.

«Ildkløft»

Den vulkanske kløften Eldgjá og de nærliggende Laki-kratrene er en del av det samme vulkanske systemet som Katla sør på Island. Eldgjá betyr «ildkløft» på norsk.

Kløften ligger mellom Landmannalaugar og Kirkjubæjarklaustur, og er på det meste 270 meter dyp og 600 meter bred.