VEKKER DEBATT: Reportasjen om hjelmkamerasyklist Morten H. Lode har vakt debattstorm på tv2.no. Datatilsynet mener på generelt grunnlag at uvettig nettpublisering kan være i strid med loven. (Foto: Ravi Chandra Nagabhirava/)
VEKKER DEBATT: Reportasjen om hjelmkamerasyklist Morten H. Lode har vakt debattstorm på tv2.no. Datatilsynet mener på generelt grunnlag at uvettig nettpublisering kan være i strid med loven. (Foto: Ravi Chandra Nagabhirava/)

Advarer syklister mot å henge ut bilister på nett

Syklistenes Landsforening jubler, Datatilsynet maner til forsiktighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Første treningsapp på norsk ute nå

Debatten raser på tv2.no etter at Sporty fortalte om oslosyklisten Morten H. Lode som filmer bilbøller og legger ut klipp på nettet.

LES OGSÅ: Syklist filmer bilbøller med hjelmkamera

Flere nettdebatanter mener syklisten selv bryter trafikkreglene, og at bilistene i reportasjen stort sett overholder trafikkreglene. Andre mener det er på høy tid at noen setter fingeren på den dårlige tilretteleggingen for syklister i norske byer.

Se videoen og døm selv!

637654

Syklistenes Landsforening støtter hjelmkamerasyklisten og mener både kjørende og syklende har noe å lære.

FILMER BILBØLLER: Hjelmkamerasyklist Morten H. Lode. (Foto:
  Ravi Chandra Nagabhirava/)
FILMER BILBØLLER: Hjelmkamerasyklist Morten H. Lode. (Foto: Ravi Chandra Nagabhirava/)

LES OGSÅ: Tar tjukkasene med på tur

– Alle trafikanter vil ha godt av å se Morten H. Lodes filmklipp fra sykkelsetet. Ikke alle er klar over hvordan det oppleves å sykle på smale og tett trafikkerte bygater, sier informasjonssjef Hulda Tronstad Nydal i Syklistenes Landsforening til TV 2 Sporty.

Hun legger til:

– Alle som beveger seg i trafikken opplever både farlige og dumme situasjoner. Men alle i trafikken beveger seg der med like stor rett, og har krav på å bli tatt hensyn til, sier hun.

Syklistenes Landsforening har utarbeidet et trafikkregelhefte for syklister som hun mener også burde være godt lesestoff for bilister.

LES OGSÅ: Knuste sykkelen i veisprekk, krever at Vegvesenet betaler

Informasjonssjef Hulda Tronstad Nydal i Syklistenes Landsforening.
  (Foto: Syklistenes Landsforening/)
Informasjonssjef Hulda Tronstad Nydal i Syklistenes Landsforening. (Foto: Syklistenes Landsforening/)

Her er sykkeltalskvinnens viktigste huskeregler:

* Første bud på veien er blikk-kontakt, som kan forhindre mange vanskelige situasjoner.

* Syklister har ingenting å tjene på å stå på retten sin, selv om man har rett.

RYGGER I SYKKELFELTET: Mercedesføreren tar ingen hensyn til
  syklisten, som må kaste seg til side for ikke å bli truffet av den ryggende
  bilen i sykkelfeltet. (Foto: Morten H. Lode/)
RYGGER I SYKKELFELTET: Mercedesføreren tar ingen hensyn til syklisten, som må kaste seg til side for ikke å bli truffet av den ryggende bilen i sykkelfeltet. (Foto: Morten H. Lode/)

LES OGSÅ: Her er årets store test av terrengsko

Ove Skåra, informasjonssjef i Datatilsynet (Foto: Hans Fredrik
  Asbjørnsen/Hans Fredrik Asbjørnsen)
Ove Skåra, informasjonssjef i Datatilsynet (Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hans Fredrik Asbjørnsen)

LES OGSÅ: Best fettforbrenning med 30 minutters trening

Datatilsynet advarer
Datatilsynet bekrefter at det blir stadig vanligere at privatpersoner legger ut trafikklipp på nettet, ofte filmet med mobilkamera.

– Dette er et fenomen som brer om seg og som vil eksplodere. Da tenker jeg spesielt på filming fra bil. Flere og flere gjør det, og stort sett går ting bra, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet.

Han minner om at den som publiserer film på nettet også er ansvarlig for innholdet, og for å fjerne eventuelle personopplysninger som er identifiserende.

– Det du legger ut, for eksempel bilnummer, kan være i strid med personvernbestemmelsene i personopplysningsloven eller straffelovens paragraf om privatlivets fred, sier Skåra til TV 2 Sporty.

Han presiserer at hjelmkameraklippet i TV 2s reportasje ikke er noen kjempesak, og at Datatilsynet ikke vil forfølge den.

FILMER SYNDERE: Stadig flere syklister har hjelmkamera på seg
  når de er ute i trafikken. Filmen kan være et viktig bevis dersom uhellet
  skulle være ute. (Foto: Gopro/)
FILMER SYNDERE: Stadig flere syklister har hjelmkamera på seg når de er ute i trafikken. Filmen kan være et viktig bevis dersom uhellet skulle være ute. (Foto: Gopro/)

Datatilsynets huskeliste for deg som ønsker å publisere nettvideo:

* Oppnevn ikke deg selv som etterforsker, påtalemyndighet, dommer og bøddel ved å publisere identifiserbare opptak på internett. Sladd bort personidentifiserbare opplysninger før du eventuelt publiserer på Internett.

* Ta opp saken direkte med vedkommende du mener hadde en bøllete opptreden i trafikken, eller overlat materialet til politiet ved eventuell anmeldelse.

* Tenk deg om to ganger før du publiserer. Du har ikke kontroll på konsekvensene av publiseringen – hvordan saken tar av videre – overfor den som identifiseres på opptaket – eller vedkommendes reaksjon i forhold til deg.

* Dersom du publiserer videoopptak fra trafikken som identifiserer andre: Vær villig til å ta ansvaret og konsekvensene. Du kan for eksempel selv bli tatt for å bryte lovgivningen, ev også bli erstatningsansvarlig.

* Til deg som ser opptak fra trafikken: Husk at bilde og video ikke alltid forteller sannheten – i hvert fall ikke hele. Det man finner på nett er et redigert utsnitt av virkeligheten. Det som legges ut på nettet er kanskje andres reaksjon på fotografens egen bøllete og uvettige opptreden.

Er det problematisk å filme i trafikken? Si din mening i kommentarfeltet!

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!