FORLOT IDYLLEN: Stig og Bente Haug flyttet med sine tre sønner fra Oslo til den vesle øya Møkster i Hordaland for å leve det gode liv på landet. Ett år etter flyttet familien tilbake. (Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2)
FORLOT IDYLLEN: Stig og Bente Haug flyttet med sine tre sønner fra Oslo til den vesle øya Møkster i Hordaland for å leve det gode liv på landet. Ett år etter flyttet familien tilbake. (Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2)

Forlot virkelighetens «Himmelblå» etter ett år

Trebarnsfamilien flyttet fra Oslo for å leve drømmen om livet på landet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste tre årene har regjeringen brukt 111 millioner kroner på å øke trivselen i distriktskommuner.

Gjennom Bolyst-satsingen håper de å få folk til bosette seg på steder som er truet av fraflytting.

Levde drømmen i ett år

Trebarnsfamilien Haug fra Oslo tok sjansen på et prøveår på den vesle øya Møkster i Hordaland. Men etter kun ett år på øya, bestemte familien seg for å flytte hjem igjen.

LES OGSÅ: Virkelighetens «Himmelblå»: Familie fra Oslo oppfylte drømmen

En av grunnene var at det ble utfordrende å leve på én inntekt. Under oppholdet hadde Bente permisjon fra jobben som NSB-konduktør i Oslo.

I tillegg var de redd for at det ville bli vanskeligere for barna å komme tilbake til Oslo, dersom de ble borte lenger.

POMP OG PRAKT: Det var en storslått velkomst da Stig og Bente og deres tre sønner kom til Møkster i august i fjor. Her hilser paret på kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp). I bakgrunnen ordfører i Austevoll kommune, Helge André Njåstad (Frp). (Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2)

Ble fristet av TV 2-reportasje

Etter å ha sett en reportasje på TV 2 om øyen i havgapet som søkte nye barnefamilier, dro familien Haug på visningstur St. Hans-helgen i fjor. Se reportasjen her.

To måneder etter at tanken var sådd, var de på plass på Møkster i august 2011.

Der ble de ønsket velkommen av ordfører Helge André Njåstad, Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete – og hele befolkningen for øvrig. Det var arrangementer både i gymsalen på skolen, samt på tomten der kommunen skulle bygge boliger som de tilflyttende kunne leie.

Mange i kø

Austevoll er en av kommunene som har fått Bolyst-midler fra Kommunal- og regionaldepartementet. Hensikten med pengene er å gjøre det mer attraktivt å bo i distriktskommuner.

Familien Haug var én av to familier som fikk tilbud om en prøvebolig på Møkster. På den måten kunne de bo der midlertidig, og finne ut om de ønsket å bli permanent.

For ordfører Helge André Njåstad ligger det ingen dramatikk i at de nå har bestemt seg for å flytte tilbake.

– Poenget er jo nettopp at man skal prøve å bo. For noen passer det å bo på Møkster og for andre passer det ikke. Heldigvis er det mange som står i kø, sier han og forteller at boligen ikke sto tom lenge.

– En ny barnefamilie har allerede flyttet inn.

TILBAKE I OSLO: Hele familien Haug samlet rundt middagsbordet på Grefsen. (Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2)

– Skal øke trivselen

Målsettingen med Bolyst-midlene er først og fremst å gjøre det spennende og attraktivt å bo i distriktene. Det kan imidlertid være vanskelig å måle resultatene.

– Det er ikke sikkert det er riktig å telle hoder, eller måle dette i tall og statistikk, sier Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp), statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet.

– Dette handler om bokvaliteten i samfunnet. Noen steder kan vi måle det på tilflytting, men det aller viktigste er at lokalsamfunnene blir enda mer spennende og attraktive å bo i.

Familien ble mer sammensveiset

For familien Haug er overgangen tilbake til det gamle livet stor. Plutselig er timeplanen fylt opp med fotballtrening, jobb og skole. Alt mens de venter på å få tilbake huset sitt som er utleid ut august.

I mellomtiden bor de hos Bentes foreldre og har derfor ikke kunnet pakke ut flyttelasset.

TRAVEL HVERDAG: Tilbake i Oslo ble timeplanen raskt fylt opp med aktiviteter for familien på fem. Her henter Bente sønnen Lasse på SFO med scooter. (Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2)

– Vi merker allerede nå at vi ikke har så mye tid sammen. Vi må dele oss for å rekke over alt, smiler Bente mens hun henter yngstemann på SFO med scooter.

Det har vært et lærerikt år for familien. De har blitt flink til å fiske og har laget sitt eget pinnekjøtt.

Familien mener oppholdet på Møkster har gjort dem mer sammensveiset.

Mye lyder i storbyen

Den største forskjellen er den stillheten de opplevde på Møkster, som de ikke finner i Oslo.

– Roen og freden, og det å gire ned. Ikke bare ett hakk, men mange hakk – det har vært innmari deilig, sier Bente.

– Jeg kjenner nå at det er så mye lyd alle steder her, så mange inntrykk og så mange mennesker. Vi er ikke vant til det lenger, ler hun.

Nå gleder de seg til å komme på plass i sitt eget hus igjen. Da lover pappa Stig at den selvfiskede middagen fra Austevoll skal få komme opp fra frysen.

Du kan lese mer om erfaringene til familien Haug på bloggen deres: «Livet på Møkster»

«HIMMELBLÅ»: Hav og himmel kinn mot kinn. Den vakre øya Møkster like sør for Bergen søker barnefamilier. (Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2)