MANNSTERKT: I flere uker har hundrevis av frivillige deltatt i letingen etter 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne (innrammet) som forsvant natt til søndag 5. august. Her er frivillige samlet til oppmøte på Østensjø skole forrige søndag.  (Foto: Gjermund Eide/ Privat)
MANNSTERKT: I flere uker har hundrevis av frivillige deltatt i letingen etter 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne (innrammet) som forsvant natt til søndag 5. august. Her er frivillige samlet til oppmøte på Østensjø skole forrige søndag. (Foto: Gjermund Eide/ Privat)

– Vi leter til vi finner henne

Søndag formiddag vil 150 frivillige igjen møtes på Østensjø skole for å søke etter den savnede 16-åringen.

Like over midtnatt i kveld er det tre uker siden Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant.

I ukesvis har mange hundre frivillige gått manngard for å lete etter 16-åringen. Håpet om å finne jenten er fremdeles glødende blant de frivillige i aksjonsgruppen «Finn Sigrid».

– Vi skal finne henne. Motivasjonen er fortsatt god, sier Gjermund Eide, pressekontakt for aksjonsgruppen.

I morgen konsentrerer de seg om søk i nabolaget til Sigrids familie. Det er også her politiet tror 16-åringen kan være.

Håper på gjennombrudd

De siste tre ukene har han vært med på å organisere de frivilliges letearbeid.

– Vi fortsetter å søke to ganger i uken til vi finner noe, konstaterer han og understreker at de setter lit til politiets etterforskning.

LETER VIDERE: Talsperson for familien, Gjermund Eide, vil ikke gi opp letingen. ¿ Vi leter til vi finner noe (Foto: Privat)

Han håper gruppen vil finne noe som gjør at politiet får et gjennombrudd i etterforskningen.

LES OGSÅ: Går mot tredje uken i uvisshet

Får inntil 20 tips daglig

Aksjonsgruppen har organiserte søk to ganger i uken, onsdag og søndag. 150 mennesker deltok i søket forrige søndag, og Eide håper på godt oppmøte også i morgen.

– Det er en hard kjerne på 60–70 mennesker fra nærområdet som kommer hver gang. Men også andre dukker opp. Her på onsdag var det to damer fra Notodden som ville være med å lete, forteller Eide.

LES OGSÅ: Brynjar (22) reiste fra Gjøvik for å lete etter Sigrid

Hver dag mottar aksjonsgruppen mellom 50 og 70 henvendelser. Rundt 10 til 20 av disse er konkrete innspill til hva gruppen bør gjøre og hvor de bør lete.

– Det er virkelig imponerende å se hvordan folk stiller opp. Ingen protesterer når vi søker, enten det er i bratte bakker eller høye kratt.

LES OGSÅ: – Helt utrolig dersom ingen har sett Sigrid

Eide forteller om eldre folk som er dårlig til bens, men som ringer og vil bidra på andre måter, nærbutikker som donerer mat og drikke til de frivillige. Østensjø skole har stilt et klasserom med tilgang til internett og har stilt kart til disposisjon.

– Treffer en midt i hjertet

Sigrid-saken har engasjert folk i hele landet. Eide tror folk stiller opp fordi det treffer dem midt i hjertet.

– Folk kjenner seg igjen i familiens fortvilelse. Sigrid er en helt vanlig, pliktoppfyllende jente som har et godt forhold til familien sin, påpeker han.

TREFFSTED: På Skøyenåsen skole har bydel Østensjø opprettet treffsted for pårørende, venner og andre som har behov for å møte andre etter at det ble kjent at politiet har funnet Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) omkommet. (Arkivfoto fra leteaksjonen) (Foto: Gjermund Eide)

Daglig har han kontakt med familien til Sigrid. De føler seg svært ydmyk og takknemlig over den store støtten de har fått fra folk i hele landet, forteller Eide.

– De går gjennom et mareritt, og har det utrolig vanskelig. De har levd med denne uvissheten i tre uker, men de er en sterk familie – og de tror på at man skal finne Sigrid i live.

LES OGSÅ: Sigrids tante: – Jeg prøver å ikke tenke. Da blir jeg bare gal

– Godt å hjelpe

Som en god venn av Sigrids far, tilbød Gjermund Eide seg tidlig å hjelpe familien i den vanskelige situasjonen.

– Vi har gått på skole sammen og det føltes helt naturlig å stille opp, sier han.

Til daglig jobber han i Forsvaret. Så å si hele fritiden bruker han nå på arbeidet i aksjonsgruppen.

– Jeg har heldigvis en forståelsesfull arbeidsgiver som skjønner at dette er viktig.

LES OGSÅ: Bilde av Sigrid spres internasjonalt på Facebook

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

OVERVÅKNINGSBILDENE: Disse bildene viser den savnede 16-åringen bare timer før hun forsvant.

Leter i nabolaget

Søndagens søk vil gruppen fokusere på nærområdet rundt familiens bolig, og i nærheten av barnehagen hvor man fant Sigrids mobiltelefon, sko og en sokk.

Det er også her politiet tror Sigrid kan være. Torsdag gjennomførte politiet en omfattende rundspørring i nabolaget.

– Hensikten med rundspørringen var å forsikre oss om at vi fikk kontakt med alle som bor på den ruten hvor Sigrid kan ha gått fra venninnen og hjemover, sa Hanne Kristin Rohde, politiinspektør ved Oslo politidistrikt, til TV 2 fredag.

Politiet la også igjen et brev til de som ikke var hjemme. I brevet står det at «politiet oppfordrer alle til å undersøke egne hager, boder osv. svært grundig med tanke på å finne aktuelle gjenstander m.m.»

– Vi oppfordrer folk til å sjekke eiendommene sine, sier Hanne Kristin Rohde, politiinspektør ved Oslo politidistrikt, til VG.