pakken (Foto: TV 2)
pakken (Foto: TV 2)

Pakken er åpnet: – Oi oi!

Etter 100 år fikk innbyggerne i Sel kommune utløst spenningen. – For arkivfolk er dette en gullgruve.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Inne i pakken som har ligget på vent i 100 år var det flere brev og dokumenter. Kjell Voldheim ved Gudbrandsdalsmusea fikk æren av å åpne pakken. Han la ikke skjul på at det var spennende.

– Det står «kan åpnes i 2012 – kan», sa Voldheim – og antydet at pakken ikke nødvendigvis måtte åpnes i dag.

– Dette ser ut som regnskap. Bilag, faktisk, sa han til en spent forsamling i kulturhuset.

Brev og dokumenter

I tillegg til flere brev og dokumenter fant han og kollega Torveig Dahl flere pyntegjenstander. Det ene banneret bærer teksten «Fra Kongen», og ble brukt til avdukinger av gaver fra kongehuset.

– Dette må vi nesten bruke litt tid på å gå igjennom, sa Voldheim.

Den mystiske pakken ble åpnet med nennsom hånd, for å bevare den historiske verdien på forseglingen. Pakken ble datert 1912, og ble overlevert kommuneadministrasjonen i 1928. Papirer fra senere år tyder på at pakken ikke har vært forseglet siden 1912.

Aviser fra 1914 og 1919

I pakken fant de to også flere gamle aviser og tidsskrifter, deriblant et eksemplar av avisen Gudbrandsdølen fra 18. august 1914. De fant også en utgave av Lillehammer Tilskuer fra 1919.

Det var den tidligere ordføreren i Sel, Johan Nygaard, som skrev «Kan aabnes i 2012» på pakken som skal være fra 1912. Pakken ble senere overlevert til kommune-administrasjonen, som i 100 år har holdt seg tro mot Nygaards formaning.

Ta en nærmere kikk på innholdet i reportasjen:

638233

Pakken veier 3,1 kilo, er 40 centimeter bred, 28 centimeter dyp og ni centimeter tykk der den ligger i en glassmonter i et av Gudbrandsdalmusea.

Pakken ble åpnet mens bygda feirer at det er 400 år siden «Slaget i Kringen», da bønder i Gudbrandsdalen kjempet mot skotske soldater mens krigen mellom Sverige og Danmark-Norge sto på for fullt, og med de norske bøndene som seierherrer

Les mer: Mystisk hemmelighet skal avsløres etter 100 år