lippestad (Foto: TV 2)
lippestad (Foto: TV 2)

Lippestad: – Breivik bekrefter at han ikke anker

Anders Behring Breivik anker ikke dommen på 21 års forvaring, melder hans forsvarer.

Tingrettsdommer Wenche Elisabeth Arntzen leste fredag opp dommen mot terroristen som drepte 77 mennesker 22. juli i fjor.

Konklusjonen er at Anders Behring Breivik var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Han dømmes dermed til lovens strengeste straff.

– Dommen er enstemmig og har følgende slutning: Breivik dømmes til 21 års forvaring med ti års minstetid, sa Arntzen i retten.

Følg opplesningen av dommen direkte på tv2.no

– Dette er jo det han har ønsket og har jobbet for hele tiden, sier Lippestad til TV 2.

– Han sier til oss at han ikke kommer til å anke når han nå er dømt til forvaring.

– Det står han fast ved?

– Ja, det sa han senest for noen få sekunder siden, sier Lippestad rundt klokken 12.20.

LES OGSÅ: Derfor er han tilregnelig

Han forteller at Breivik hele tiden har regnet seg selv som tilregnelig, og at han derfor ikke er overrasket over dommen.

Forsvareren reagerer på at flere av rettens aktører mente det ikke var nødvendig med den andre rettspsykiatriske rapporten, som konkluderte med at Breivik var tilregnelig.

– Det er et for langt svar til å ta på stående fot, men det er klart det legges opp til at rapport nummer to har fått viktig betydning, sier Lippestad.

LES OGSÅ: Breivik er tilregnelig

Ikke i tråd med aktoratets påstand

Dommen er ikke i tråd med det aktoratet i juni la ned påstand om.

Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh ba i sin prosedyre i Oslo tingrett om at Breivik dømmes til tvungent psykisk helsevern på grunn av psykose.

Dersom retten skulle komme til at Breivik ikke var psykotisk i lovens forstand, ba påtalemyndigheten om at Breivik ble dømt til 21 års forvaring, slik han i dag altså ble.

Holden og Engh ønsket ikke å kommentere saken før dommerne er ferdige. Presentasjonen er ventet å vare til nærmere klokken 16, og det vil bli avholdt en pressekonferanse fra klokken 16.30.