BREVVENN: Den siktede amerikaneren skal ha brevvekslet med terrordømte Anders Behring Breivik. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
BREVVENN: Den siktede amerikaneren skal ha brevvekslet med terrordømte Anders Behring Breivik. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)

Breivik er tilregnelig

Oslo tingrett dømmer Anders Behring Breivik til 21 års forvaring etter terrorangrepene 22. juli 2011.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tingrettsdommer Wenche Elisabeth Arntzen leser fredag opp dommen mot terroristen som drepte 77 mennesker 22. juli i fjor.

Konklusjonen er at Anders Behring Breivik var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Han dømmes dermed til lovens strengeste straff, 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

– Dommen er enstemmig og har følgende slutning: Breivik dømmes til 21 års forvaring med ti års minstetid, sa Wenche Elisabeth Arntzen i retten.

Se video øverst i artikkelen av Breiviks reaksjon da dommen ble opplest

Dommen åpner for at Breivik kan bli sittende fengslet resten av livet.

Etter at Arntzen leste opp rettens konklusjon, fortsetter hun med å systematisk gå gjennom dommens punkter. Dommen er svært omfattende og er på totalt 90 sider. Det er ventet at opplesningen vil pågå frem til klokken 16 fredag.

Smilte da slutningen ble lest

Behring Breivik selv fremstod tydelig fornøyd da dommeren leste opp slutningen. Han smilte bredt samtidig som han noterte flittig ved hjelp av en kulepenn.

Da han entret rettssal 250 like før klokken 10 gjentok han også den høyreekstreme hilsenen han innledet hver rettsdag med i starten av hovedforhandlingene.

FØLG OPPLESNINGEN AV DOMMEN DIREKTE PÅ TV2.NO

Går mot aktors påstand

Dommen fra Oslo tingrett i dag er ikke i tråd med det aktoratet i juni la ned påstand om.

Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh ba i sin prosedyre i Oslo tingrett om at Breivik dømmes til tvungent psykisk helsevern fordi det etter deres oppfatning var tvil om hvorvidt han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Dersom retten skulle komme til at Breivik ikke var psykotisk i lovens forstand, ba påtalemyndigheten om at Breivik ble dømt til 21 års forvaring, slik han i dag altså ble.

– Anker ikke tilregnelighetsdom

Med dette sendes Breivik tilbake til Ila fengsel, og sin spesialbygde celle.

Massemorderen har tidligere vært krystallklar på at han ikke kommer til å anke dersom han blir kjent tilregnelig.

– Dersom han blir vurdert som tilregnelig, kommer han ikke til å anke. Dersom han blir vurdert som utilregnelig, vil han anke, sa Geir Lippestad til TV 2 senest torsdag kveld.

Tap for påtalemyndigheten

For påtalemyndigheten er dagens dom derimot et juridisk nederlag. Aktorene prosederte i juni tungt på at Breivik var utilregnelig og skulle overføres til tvungent psykisk helsevern.

Bakgrunnen var tvilen som forelå om Breiviks psyke, som følge av to sakkyndigerapporter med to ulike utfall.

Det er en teoretisk mulighet for at Riksadvokaten nå kan komme til å anke dommen på vegne av påtalemyndigheten.

– Dommen innebærer en bortimot knusende faglig devaluering av den første sakkyndigrapporten, som ikke har skapt nok tvil. Dette betyr at Riksadvokaten går krevende dager i møte, sier TV 2s 22. juli-ekspert Kjetil Stormark.

Oslo tingrett har i alt hatt fire rettssakkyndige - fordelt på to par - som sine rådgivere i spørsmålet om tilregnelighet.

De to sakkyndigeparene har gitt hver sine råd – Helge Tørrisen og Agnar Aspaas mener han var tilregnelig under planleggingen og gjennomføringen av terroraksjonen, mens Torger Husby og Synne Sørheim har kommet til motsatt konklusjon.

HUSBY OG SØRHEIM: – Schizofren og psykotisk
TØRRISSEN OG ASPAAS: – Breivik er tilregnelig

– Stimuleres av drapstanker

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby sa under sin redegjørelse at de mener Breivik stimuleres av å tenke på hvem han skal drepe i fremtiden, og hevder at hans vrangforestillinger har blitt belyst i retten.

Faren for gjentakelse er ifølge dem dermed stor.

LES OGSÅ: – Breivik er farlig og potent med flere drapsplaner

– En livsløgn

Psykiater Randi Rosenqvist, som hadde ansvaret for å undersøke hvordan Breivik hadde det i fengselet, fortalte Oslo tingrett i juni at hun ikke hadde sett noen som helst tegn på psykose hos Breivik.

– Jeg mener at han har basert sitt prosjekt på en livsløgn, ikke en psykotisk løgn, sa Rosenqvist i sin forklaring.

Psykiater Maria Sigurjonsdottir, som ledet overvåkingsteamet som observerte Anders Behring Breivik døgnet rundt i tre uker, har forklart at ingen i teamet fant tegn på psykose eller vrangforestillinger hos Breivik.

LES OGSÅ: – Svært usannsynlig at han skjuler symptomer