Lance Armstrong gir opp kampen mot dopinganklagene.  (Foto: Thao Nguyen/Ap)
Lance Armstrong gir opp kampen mot dopinganklagene. (Foto: Thao Nguyen/Ap)
Slik er det mange som husker Lance Armstrong. År etter år i den gule trøyen. Nå har nok flere personer et annet bilde av syklisten.  (Foto: JEAN LOUIS FEL/AP)
Slik er det mange som husker Lance Armstrong. År etter år i den gule trøyen. Nå har nok flere personer et annet bilde av syklisten. (Foto: JEAN LOUIS FEL/AP)

Armstrong gir opp kampen mot dopinganklagene

Natt til fredag kunne den amerikanske syklisten Lance Armstrong avsløre at han gir opp kampen mot dopinganklagene mot ham.

Lance Armstrong har vunnet Tour de France hele syv ganger. Syklisten ble raskt et forbilde for hele sykkelsporten da han kjempet seg tilbake fra kreftsykdom. Han er opptil flere ganger blitt kåret til årets idrettsmann.

Armstrong pensjonerte seg fra sykling i 2005, men gjorde comeback kun fire år senere og tok en sterk tredjeplass i Tour de France. Han valgte så å gi seg på sykkelen i februar 2011.

– Det finnes ingen fysiske bevis som støtter anklagene
Det har over tid vært spekulert i at Armstrong har drevet med doping, og i juni 2012 ble amerikaneren offisielt anmeldt av Det amerikanske antidopingbyrået (USADA). Da hadde syklisten vært etterforsket av blant annet FBI. Etter å ha brukt mye tid og energi på å kjempe sin sak mot det han kaller en heksejakt, bekrefter nå syklisten på sin hjemmeside at han gir opp kampen.

– Det kommer til et punkt der en må si at nok er nok. For meg, så er den tiden nå. Jeg har måttet takle anklager om at jeg jukset. Det har vært et slit for min familie og det arbeidet jeg gjør for vår organisasjon, sier Armstrong.

Les hele uttalelsen fra Lance Armstrong her.

Les også: Presset Armstrong kan ha forsnakket seg

Armstrong forklarer i sin uttalelse at det kun legges vekk på den ene siden i saken, nemlig anklagene. Han har hele tiden stått på sitt, og viser til manglende fysiske bevis mot ham.

– Det finnes ingen fysiske bevis som støtter anklagene. De eneste fysiske bevisene er de hundre kontrollene jeg har passert uten problem.

– En trist dag for alle som elsker sporten
Etter Armstrongs beskjed om at han gir seg i kampen mot anklagene, gikk USADA raskt ut og sa at de vil frata syklisten sine syv Tour de France-titler som han tok i perioden 1999-2005, skriver ESPN. Han vil også bli utestengt på livstid. Antidopingbyrået så på meldingen fra Armstrong som en innrømmelse av det han er anklaget for.

– Det er en trist dag for for alle oss som elsker sporten og atletene, sier USADA-direktør Travis Tygart.

– Det er et hjerteskjærende eksempel på at en tar i bruk alle midler for å vinne og hvor den sikre og rettferdige måten forsvinner, legger Tygart til.

Et av bevisene som ga luft under vingene på etterforskningen av Armstrong, var e-poster som hans tidligere lagkamerat Floyd Landis hadde gitt fra seg. Landis mistet sin 2006-seier fra Tour de France etter at han ble tatt for doping. Også flere syklister har fortalt journalister at de selv var vitne til Armstrongs doping.

Slik er det mange som husker Lance Armstrong. År etter år i den gule trøyen. Nå har nok flere personer et annet bilde av syklisten.  (Foto: JEAN-LOUIS FEL/AP)
Slik er det mange som husker Lance Armstrong. År etter år i den gule trøyen. Nå har nok flere personer et annet bilde av syklisten. (Foto: JEAN-LOUIS FEL/AP)

Lance Armstrong har måttet kjempe hardt for å redde sitt rykte. Han tok USADA til retten i sin hjemby Austin i et forsøk på å stoppe saken. Der fikk han blant annet støtte av Det internasjonale sykkelforbundet, men fikk ikke gjennomslag hos dommeren.

– USADA kan ikke ta kontroll over en profesjonell internasjonal idrett i et forsøk på å frata mine syv Tour de France-titler. Jeg vet hvem som har vunnet disse syv, mine lagkamerater vet hvem som har vunnet dem, og alle jeg har konkurrert mot vet hvem som har vunnet de syv Tourene, sier Armstrong.

Les også: Texas-dommer avviste Armstrongs søksmål
Les også: Armstrongs søksmål av USADA avvist

Mistanke om doping i 1999
Allerede i 1999 ble Armstrong mistenkt for å bruke doping av den franske syklisten Christophe Bassons. Fem år senere blir den amerikanske syklisten anklaget i en bok skrevet av David Walsh og Pierre Ballester. De neste årene kom det flere rykter på bordet.

I 2010 ble sykkelsporten sjokkert da hans tidligere lagkamerat Tyler Hamilton fortalte CBS at han og Armstrong hadde tatt EPO sammen. Dette skal ha skjedd både før og under Tour de France i 1999, 2000 og 2001.

Ikke overrasket
TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad er ikke overrasket over nyheten Lance Armstrong kommer med. Han mener det er et taktisk valg av amerikaneren.

– Det var ikke så mange alternativer igjen for Armstrong. Nå slipper han høring. Han slipper også å høre på lagkamerater som står og vitner mot ham. Han kan fortsette å si at han ble bøllet med, sier Kaggestad til TV 2 Sporten.

Støtteerklæringer til Armstrong strømmer til på både Twitter og Facebook, men Kaggestad ser på dette som en innrømmelse og mener syklisten ikke kan bli sett på som en Tour de France-vinner lenger.

– Dette er kanskje den verste saken i form av å sette doping i system. Det er mange personer er involverte og det viser at noen vil sprekke. Det er ikke noen vits i å prøve dette i fremtiden, sier Kaggestad.