– Det er jo å lure folk, rett og slett. Lure dem til å betale summer som de overhodet ikke kunne forutse når de laster ned spillet, slår Forbrukerombud Gry Nergård fast.

Følg med på TV 2 hjelper deg ikveld klokken 20.30.

Historiene om fortvilte foreldre som plutselig får skyhøye regninger etter at barna har spilt på nettbrett florerer. Nå er det familien Hoel fra Raufoss som har fått en gigantisk spill-regning, en sum så høy at vi aldri har hørt om lignende.

– Jeg bare bladde nedover kontoutskriftene, side etter side, og så at det hadde rent ut penger. Er dette her en spøk, tenkte jeg, forteller mamma Astri Hoel.

Hva gjør DU for å sikre deg mot høye spill-regninger? Bli med i avstemningen i høyre marg.

jenny-og-heine-nett (Foto: Camilla Brække)

Les også: Ulrik (7) spilte på iPad - fikk regning på 12.534 kroner

Trodde det var lekepenger

I sommer fikk barna Jenny (11) og Heine (8) laste ned flere gratisspill til familiens iPad. De spilte blant annet Ice Age Village (Gameloft), Modern Girl (Crowdstar), Social Girl (Crowdstar), Tap Pet Hotel (Pocket Gems, Inc) og Monopoly Hotels (Electronic Arts). (Spillutviklere i parantes.)

– For meg virket spillene forholdsvis trygge. Jeg trodde de drev med lekepenger og samlet poeng, forteller Astri.

Men felles for spillene er at man skal handle ting – inne i spillet. Problemet er at det oppfattes som lekepenger.

– Det ser jo liksom ikke ut som ekte penger når det er en penge med en nøtt inni. Det ser jo ikke ut som ekte penger, sier 8-åringen Heine og peker på gullmyntene med nøtter på, som du kan kjøpe i Istid-spillet (de dyreste nøttepengene koster 700 ekte kroner).

Saken fortsetter under bildet.

nett-istid-700-kr (Foto: Camilla Brække/Skjermdump)

Les også: Slik unngår du sjokkregning når barna leker på iPaden

– Selvfølgelig føler du deg dum

– Selvfølgelig føler du deg dum. Jeg føler jeg burde håndtere det her. Det er jo sånn man har hørt om og som jeg burde tatt høyde for, sier mamma Astri.

Siden barna kunne passordet til iTunes-kontoen, kunne de kjøpe diamanter og klær i Social Girl og Modern Girl, nøtter og nøttepenger i Istid-spillet og sedler i Monopol, – uten at å vite at de brukte ekte penger.

Les også: De skal ha 22,22 kr per minutt for å gi deg et nummer

Saken fortsetter under bildet.

astri-hoel (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

Trodde de hadde blitt rana

Mamma Astri stod på butikken og skulle betale for noen varer, men ble overrasket da kortet plutselig ble avvist. Først trodde familien at tyver hadde skylda.

– Heine og Jenny skjønte ingenting, nei de visste ikke hva som hadde skjedd. Å, da må vi ringe politiet, vi har blitt rana! Ropte jeg, forteller Astri.

Men da familien gikk igjennom kontoen, oppdaget de at de hadde blitt trukket flere faste summer over 200 ganger – fra 25. mai til 10. juli. Summene var på 7 kr, 175 kr, 349 kr og 700 kr. Til sammen utgjorde trekkene nesten 60.000 kroner.

Og det var da det gikk opp for Heine og Jenny at det var de som hadde skylda.

– Jeg er lei meg for det, sier 11-åringen Jenny og tørker bort en tåre.

Siden Astri hadde fått flere penger hun ikke regnet med å få da trekkene ble gjort (blant annet skattepenger), merket hun det helller ikke før regningene hadde nådd nesten 60.000 kroner.

Les også: Slik kan du ha det moro med iPaden i påsken

Saken fortsetter under bildet.

social-girl-og-modern-girl (Foto: Camilla Brække/Skjermdump)

Skjer med mange

Saken har ført til mye frustrasjon, flere våkenetter og mange tårer for familien.

– At de kan lure unger med det der. Men samtidig følte jeg voldsom skyld selv for at jeg ikke hadde fulgt opp nok og undersøkt ordentlig, og satt på restriksjoner. Jeg stolte for mye på dem rett og slett, jeg følte det var min feil, sier Astri.

Men Astri er ikke alene.

I fjor fortalte TV 2 hjelper deg om 7-åringen Ulrik som spilte på iPad for 12.534 kroner. Rundt om i hele verden har fortvilte foreldre fått monsterregninger etter spill som tilsynelatende skal være gratis.

Se hele saken her: Ulrik (7) spilte på iPad - fikk regning på 12.534 kroner

Forbrukerombudet: – Lurer penger ut av barn

For selv om spillene er gratis å laste ned, kan de koste flesk å bruke. Det reagerer Forbrukerombudet kraftig på.

– Det er villedende. Man lurer jo foreldrene og barna med at man kaller det gratis, og så viser det seg at det trenger jo absolutt ikke å være gratis hvis man bruker de mulighetene som finnes i spillet. Det er å lure folk, sier Gry Nergård, Forbrukerombud.

Hun sier også at flere av spillene er lagt opp på en måte som gjør at barn må handle ting for at spillet skal være gøy og ha fremdrift.

– Det er ganske mange som blir lurt inn i kjøp. Og det er klart at det er lettere å lure barn enn voksne, sier Nergård.

– Jeg synes det er en simpel måte å tjene penger på. Det er en form for lureri, sier Astri Hoel.

Les også: Denne regningen nekter Bjørn Erik å betale

Apple nekter å svare

I over en måned har TV 2 hjelper deg prøvd å få Apple i tale, men uten å lykkes. Siden Apple har solgt spillene, er det de som har hovedansvaret.

Vi har også prøvd å få det amerikanske spillutviklingsfirmaet Crowdstar til å svare på hvordan de kan lage barnespill som gjør det mulig å bruke flerfoldige tusenlapper. Crowdstar har lagd spillene Social Girl og Modern Girl, det er her Heine og Jenny har brukt mest penger. Etter gjentatte forsøk, både på telefon og mail, har de ikke svart på våre henvendelser.

Heller ikke spillutvikleren Pocket Gems, Inc, som har lagd Tap Pet Hotel, har svart på våre henvendelser.

Les også: Dette nettbrettet er rett og slett elendig

– To-trinns bekreftelsesprosess

Electronic Arts, EA, er den eneste spillutvikleren som har svart på våre spørsmål. Bettina Munn i kommunikasjonsavdelingen til EA skriver i en uttalelse:

«Som med alle App Store-kjøp, er mikrotransaksjoner i MONOPOLY Hotels bevoktet av en to-trinns bekreftelsesprosess. Når en bruker velger et in-app element for kjøp, vises en pop-up som ber brukeren om å bekrefte kjøpet. Etter bekreftelsen, vises en ny pop-up som ber brukeren om å angi sitt private Apple-passord for å fullføre kjøpet.»

EA oppfordrer alle til å holde passordet sitt hemmelig mot andre brukere, inkludert barn. De mener også at foreldre bør overvåke barnas spill-aktivitet.

Men dersom passordet har blitt tastet inn, ligger kontoen åpen i 15 minutter, uten at du trenger å taste inn passordet på nytt.

Den kjente spillutvikleren Gameloft, som står bak Ice Age Village, sier de følger Apples retningslinjer og regler når de utvikler sine spill.

familien glad (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

Apple snur

– Jeg tror at å la unger drive på iPad alene uten ordentlig kontroll er farlig. Det er naivt å tro at det går bra. Vi har jo opplevd nå at de oppfatter det som lekepenger, og de skjønner ikke at de blir lurt, sier Astri.

Heldigvis får familien en positiv beskjed. For etter at TV 2 hjelper deg begynner å jobbe med denne saken bestemmer Apple seg for å betale tilbake pengene.

– Når jeg sendte melding om at dere var på saken, var de raske med å tilby seg å betale tilbake, sier Astri.

Astri sier det er godt å få pengene tilbake fra Apple, men mener samtidig at det burde vært en selvfølge. Nå vil hun advare andre foreldre.

Barna er glade for at pengene er tilbake.

– Jeg ble egentlig ganske glad da, jeg. For da hadde vi ikke så mye penger, smiler Heine.

– Da var vi på en måte ikke blakke, så da ble jeg glad, avslutter Jenny.

Følg med på TV 2 hjelper deg ikveld klokken 20.30.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter