Knut Storberget (Ap) gikk av som justisminister 11. november i fjor, etter å ha fått kraftig kritikk for sviktende beredskap. I 22. juli-kommisjonens rapport får politiberedskapen, som var Storbergets ansvar, strykkarakter.

– Jeg tror det er vanskelig å forestille seg en så ekstrem hendelse og hvordan apparatet da fungerer. Jeg tror nok det er noe av årsaken, sier Storberget til TV 2.

LES OGSÅ: – Regjeringen bør gå av

– Regjeringen må ta ansvaret

I en tale til Høyres stortingsgruppe onsdag, la partileder Erna Solberg skylden for den sviktende beredskapen på den rødgrønne regjeringen.

– Ansvar blir ikke tatt bare ved å si at vi har det. Ansvar er heller ikke tatt om man starter omorganiseringer for å tilsynelatende gjøre noe. Ansvar er først tatt når man gjennomfører løsninger og man kan dokumentere at Norge er tryggere, sa Solberg i sin tale.

Hun mener den rødgrønne regjeringen var for opptatt av medieutspill og for lite opptatt av beredskapen.

– De har ikke tatt inn over seg de varslene som har kommet om at beredskapen har vært for dårlig på en måte som har ledet til handling. Vi må spørre statsministeren om hvorfor ikke kjente tiltak ble utbedret raskere, sa Solberg i sin tale.

LES OGSÅ: Ber Stoltenberg vurdere Faremos stilling

– Fokus på feil sted

Den tidligere justisministeren innrømmer at han og regjeringen hadde fokus et annet sted enn på beredskapsplaner.

– Vi hadde hatt en politisk debatt som i veldig stor grad diskuterte det å få inn flere mennesker, vi utdannet veldig mange og det å bevilge mye mer penger.

– Så du føler fokuset var på feil sted?

– Ja, jeg føler vel det. Det må vi ta et politisk ansvar for, sier Storberget.

LES OGSÅ: Stoltenberg om beredskap: – Det haster