skaugum instagram (Foto: Skjermdump Geofeedia)
skaugum instagram (Foto: Skjermdump Geofeedia)

Vennene geotagget bilder fra Skaugum

Slottet fikk stengt Marius' åpne bildeprofil på Instagram etterat det onsdag ble kjent at han hadde publisert private familiebilder. Men de glemte vennenes bilder fra Skaugum.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sikkerhetseksperter kalte det en sikkerhetsskandale da det i onsdagens VG ble kjent at kronprinsesse Mette-Marits eldste sønn Marius Borg Høiby (15) i nesten ett år har hatt en åpen profil på bildedeling-nettstedet Instagram.

Les også: Kongefamiliens private bilder fløt fritt på internett

Glemte vennenes geotagging

Der var det publisert bilder fra ulike private sammenhenger i kongefamilien, mange av dem var også geotagget med eksakte GPS-posisjoner for hvor han befant seg da bildene ble tatt. Høiby har også delt planer for ferie- og jobbreiser.

Da Slottet ble gjort oppmerksom på den åpne profilen tirsdag kveld, ble den umiddelbart lukket slik at bildene og stedsopplysningene ikke lenger var tilgjengelig for offentligheten.

Men de glemte å ta høyde for bilder som vennene til Marius har tatt under besøk på Skaugum.

Et søk på nettstedet Geofeedia kunne enkelt finne fram til bilder som er tatt på og ved kronprinsboligen. Tv2.no fant onsdag tolv bilder som er blitt tagget på Skaugum. Bildene er blitt tagget ved hjelp av en funksjon i Instagram som automatisk legger ved GPS-posisjon når man tar et bilde og publiserer det på nettet.

Automatisk tagging

I likhet med bildene Mette-Marits sønn selv la ut på sin Instagram-profil, viser disse fotografiene Høiby og kameratene inne på Skaugum. Trolig har ikke tenåringene tenkt over at bildene automatisk ble tagget.

Onsdag formiddag var imidlertid også disse bildene fjernet fra fra nettet.

– Vi vurderer trusselbildet for kongefamilien og gir dem råd som vi ikke går ut med offentlig. På generelt grunnlag kan jeg si at vi har rådgitt myndighetspersoner blant annet om sosiale medier og sagt at de bør ha en bevisst holdning til bruken, sier informasjonssjef i PST Martin Bernsen til tv2.no.

Sjokkert over åpen profil

BI-professor Petter Gottschalk er en av dem som var sjokkerte over at Marius Borg Høiby hadde en åpen profil på Instagram.

– Dette er en sikkerhetsskandale, og jeg er overrasket over at noe slik kan være åpent. Dette burde hoffet ved Skaugum og Den kongelige politieskorte ha oversikt over, sier han til VG.

Han mente bildeblemmen ikke bare gjald kongefamiliens sikkerhet, men også nasjonal sikkerhet. Terrorekspert Helge Lurås påpekte viktigheten av at offentlige personer, som kunne være potensielle terrormål, ikke måtte dele på nettet hvor de befinner seg.

– Slik informasjon kan gjøre det lettere å gjennomføre kidnappinger og andre former for terroraksjoner mot personene, sier han til VG.

PST: – Ikke nødvendigvis en trussel

Men informasjonssjef Bernsen i PST er ikke enig.

– At bilder ligger ute på sosiale medier er ikke nødvendigvis en trusselrisiko. Men jeg sier ikke at det ikke er det heller. Vi kan uansett ikke legge oss opp i folks privatliv, rådene vi gir dem kan de selv velge om de vil følge eller ikke, sier han.

Sosiale medier er hyppig brukt av kronprinsparet, som har både egen Facebook-side og Twitter-konto. Der publiserer de ofte bilder fra offentlige reiser og representasjonsoppdrag.

Tv2.no har prøvd å komme i kontakt med kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet, men hun har ikke gjort seg tilgjengelig for å kommentere denne saken.