HØIBY: Private feriebilder og informasjon om kongefamilien har i mange uker flytt fritt på internett. Professor Petter Gottschalk kaller det en sikkerhetsskandale. (Foto: Skjermdump/TV 2)
HØIBY: Private feriebilder og informasjon om kongefamilien har i mange uker flytt fritt på internett. Professor Petter Gottschalk kaller det en sikkerhetsskandale. (Foto: Skjermdump/TV 2)

Private bilder av kongefamilien florerte på nett

– En sikkerhetsskandale, sier ekspertene

Det er VG som i dag melder om det ekspertene kaller en «sikkerhetsskandale» rundt den norske kongefamilien.

I 42 uker har private feriebilder, opplysninger om feriemål og annen informasjon om kongefamilien flytt fritt på internett, skriver avisen.

Les også: Mette-Marit feiret bursdagen med kjendisvenner og familie

- Skandale

Det skal ha vært på det sosiale bildenettstedet Instagram at det hele har skjedd.

Det skal være bilder og informasjon om sønnen til Mette Marit, Marius Borg Høiby, som har blitt spredd på nettstedet.

– Det er ikke Marius sin feil. Det er politiet som har gjort en feilvurdering av sikkerheten, sier en av Europas fremste terroreksperter, Magnus Ranstorp, til VG.

Avisen informerer om at de ikke har fått bekreftet eller avkrefte om denne profilen virkelig tilhører Marius.

Professor i ledelse på Handelshøyskolen BI, Petter Gottschalk, har bred forskningserfaring på politiorganisering og sier til VG at han er sjokkert over den svake sikkerheten.

– Dette er en sikkerhetsskandale, og jeg er overrasket over at noe slikt kan være åpent. Dette burde hoffet ved Skaugum og Den kongelige politieskorte ha oversikt over, sier han.

Les også: Mette-Marit er tilbake i Norge for å feire svigermor

Falsk blogg

Tidligere forrige uke kunne «God kveld Norge» avsløre at Marius også var blitt utsatt for falske profiler og blogger på internett.

Et par ungdommer opprettet en blogg i 15-åringens navn, og Slottet avkreftet at dette er Marius Borg Høibys egen side.

– Dette er en side som ikke er offisiell og den har ikke noe med kongehuset å gjøre, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen ved Slottet.

Han ville imidlertid ikke si noe om hvorvidt de gjør noen tiltak for å få siden fjernet.

Les også:Mette-Marit støtter prevensjonskampanje

Fanside

På bloggen mariusborghoiby.blogg.no kommer jevnlige oppdateringer fra Marius Borg Høiby og kongefamiliens hverdag.

Bloggen fremstår som en fanside, og det informeres også om at personene bak bloggen også styrer 15-åringens fanside på Facebook.

Les også: Kronprinsparet kom i rødt, hvitt og blått

– Stort problem

Datatilsynet bekrefter at det er et problem at noen oppretter nettsider eller brukerprofiler i andres navn.

– Vi ser jo at dette er svært utbredt, særlig på Facebook og lignende nettsamfunn. Kjendiser og andre profilerte er kanskje enda mer utsatt for dette enn andre. Det er jo et problem, men om man for eksempel blir utsatt for slike ting på Facebook, kan man kontakte ansvarlige bak Facebook og få gjort noe med problemet. Tilsvarende kan man kontakte de ansvarlige bak blogger som opprettes under andres navn, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Christian Meyer, seniorrådgiver ved Norsk senter for Informasjonssikring (NorSIS), sier at de får stadig flere henvendelser angående falske profiler på Internett. NorSIS overtok ved nyåret driften av Slettmeg.no etter Datatilsynet.

– Falske profiler generelt er et relativt stort problem. Av sommerens henvendelser til Slettmeg.no har 28 prosent vært av kategorien «Krenkelse». Av disse igjen er 18 prosent av kategorien «Falsk profil/konto». Vi har så langt i år hatt i snitt drøyt 500 henvendelser i måneden, forteller han til «God kveld Norge».

Les hele saken her: Marius Borg Høiby misbrukt på nett