DØDE: 15 år gamle Sindre Askerud ble innlagt på Ullevål sykehus med brokk. Dagen etter døde gutten. Saken er under politietterforskning og granskes av Helsetilsynet. (Foto: TV 2/privat)
DØDE: 15 år gamle Sindre Askerud ble innlagt på Ullevål sykehus med brokk. Dagen etter døde gutten. Saken er under politietterforskning og granskes av Helsetilsynet. (Foto: TV 2/privat)

Sindre (15) ble innlagt med brokk – døde morgenen etter

Han ble ikke vurdert for operasjon ved innleggelse. Saken granskes av Helsetilsynet og er under etterforskning av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sindre Askerud ble bare femten år gammel. Gutten som hadde Downs syndrom kom med ambulanse til Ullevål universitetssykehus 25. april i år med brokk i magen.

– Han ble ikke hørt og jeg ble ikke hørt. De lot ham ligge og dø i ti timer, sier Sindres mor, Kristin Askerud, til TV 2.

Innlagt med eksperthjelp

Sindres mor minnes ham som en livsglad og aktiv gutt.

– Nyttårsaften! Det var Sindre! Hvert år klokka tolv så sto han og hoppa og klappet i hendene. Han elsket lys og farger – de små enkle tingene i livet, sier Askerud om sønnen.

Den femten år gamle gutten hadde vært dårlig med oppkast og diaré i flere uker da han fikk konstatert brokk i magen av legene ved Tønsberg sykehus. En spesialistoverlege ble med inn til Oslo universitetssykehus i ambulansen for å forsikre seg om at operasjon ble vurdert raskt.

MISTET SØNNEN: Kristin Askerud fulgte sønnen Sindre til sykehuset, hvor han døde dagen etter. (Foto: TV 2)

«Lytt til mamma»

Sindre hadde ikke språk og det var bare moren som forsto bevegelsene og lydene hans. Overlegen fra Tønsberg sa klart ifra at situasjonen kunne være alvorlig.

– Han fortalte at Sindre var alvorlig syk, at han burde vurderes for operasjon og sjekkes nøye. Og han understreket veldig at de skulle høre på meg. «Lytt til mamma, hun vet hvem Sindre er», sier Kristin Askerud.

Sindre ble likevel ikke grundig undersøkt, og ikke vurdert operert da han ble innlagt. Han hadde store smerter og var febrilsk.

– Jeg ble sint. Jeg sa de måtte hente kirurgen, at de måtte kalle på en lege. Det eneste sykepleierne gjorde var å gå ut. De sa de prøvde å få tak i kirurgen, men uten å lykkes, sier Askerud.

Funnet død om morgenen

Sent på natten fikk Sindre smertestillende og sovnet. Tidlig neste morgen var tragedien et faktum.

BEKLAGER: Avdelingsleder ved gastroavdelingen på barnekirurgisk avdeling, Bjørn Atle Bjørnebeth, sier dødsfallet er tragisk, og at sykehuset beklager. (Foto: TV 2)

– Da jeg snudde Sindre var han blå i ansiktet. Så løper jeg mot døra og roper at han er død! Og da løp det inn masse mennesker, sier hun.

– Dypt tragisk

Oslo universitetssykehus kan ikke kommentere denne saken i detalj fordi den granskes av Helsetilsynet og er under politietterforskning.

– Det er jo en sak som er dypt tragisk og hvor vi på det sterkeste beklager det tragiske utfallet som den saken fikk, sier leder ved gastroavdelingen ved barnekirurgisk avdeling ved Ullevål sykehus, Bjørn Atle Bjørnebeth.

– Skal en ung pasient dø av brokk på et av landets beste sykehus i 2012?

– Nei, svarer Bjørnebeth.

– Sindre fortjente ikke å dø. Han var en livsnyter. Han var så innmari høyt elsket av oss, sier Kristin Askerud om sønnen.