KORREpalestina
KORREpalestina

Norske Signe har kjempet i ti år for Cliff Hotel

I snart ti år har palestinske Ali Ayyad og norske Signe Marie Breivik kjempet for å få hotellet sitt tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Cliff Hotel i den palestinske forstaden Abu Dis er ikke hva det en gang var.

Før var det et hotell med storslått utsikt over Jerusalem. Nå er det konfiskert av staten Israel, ramponert og okkupert av israelske soldater.

Lang kamp

I snart ti år har palestinske Ali Ayyad og norske Signe Marie Breivik kjempet for å få hotellet sitt tilbake.

Nå er familien i Norge på lanseringen av Yngvil Mortensens bok «Cliff Hotel. Familien Ayad vs. staten Israel.» Boken handler om deres lange kamp mot Israel.

– Boken vil minne folk på at hotellsaken fortsatt er der. Den vil minne dem på at det fremdeles finnes mennesker som står opp for sine rettigheter, sier Ali Ayad til TV 2.

Hotellet konfiskert

Historien om Cliff Hotel strekker seg helt tilbake til 1954.

Da bygget faren til Ali hotellet i Abu Dis, en forstad til Jerusalem. Vestbredden var på den tiden fortsatt under jordansk kontroll.

Under seksdagerskrigen i 1967 okkuperte Israel både Øst-Jerusalem og Vestbredden, og siden den tid har israelske myndigheter ansett Cliff Hotel for å ligge på Vestbredden. Helt frem til 2003.

I forbindelse med byggingen av muren gjennom Vestbredden, mente myndighetene at hotellet lå på israelsk side av grensen, ikke på Vestbredden.

Cliff Hotell ble da konfiskert av israelerne, og underlagt israelsk lov. Samtidig hevdet staten at bygningen var forlatt da de tok den.

– Ekstremt urettferdig

Historien gjorde så sterkt inntrykk på journalist Yngvil Mortensen, at hun bestemte seg for å skrive bok om det.

– Jeg skrev boken fordi jeg synes det er en viktig sak som forteller om veldig mange aspekter ved konflikten. Den rører ved meg fordi det er så ekstremt urettferdig. Familien har ikke gjort noe annet galt enn å bo der de bor. De bor på feil side av en grense som Israel har tegnet på et kart, uten å fortelle familien at den eksisterer. Derfor har de mistet sin eiendom, sier hun.

Mange lider samme skjebne

Men Ali og Signes sak er langt fra enestående. Flere hundre palestinske familier lider samme skjebne, men orker ikke ta opp kampen mot den israelske staten.

Den israelske kommentatoren Akiva Eldar mener israelske myndigheter med vilje gjør det vanskelig for palestinere å vinne frem i det israelske rettssystemet, det er rett og slett ikke i deres interesse.

– Alt som har å gjøre med eiendomsrett og palestinske rettigheter er vanskelig i Israel, spesielt hvis eiendommene ligger i Øst-Jerusalem. Den uoffisielle politikken er å gjøre kampen så vanskelig for palestinerne at de gir opp eiendommene sine, sier Eldar.

Tøffe år

Men den palestinsk-norske familien har likevel valgt å stå imot presset fra israelerne. Ali innrømmer at det har vært tøffe år.

– Det har ikke vært lett. Vi ser frem til den dagen alt er over, selv om jeg tror dette bare er begynnelsen. Man skulle tro ting ble lettere med tiden, men det er ikke slik. Jeg synes det bare blir vanskeligere, sier han.

Venter på dom

Familien har ventet på en dom fra israelsk Høyesterett i to år. Men en dom i deres favør betyr ikke nødvendigvis at de får hotellet tilbake, mener Akiva Eldar.

– Myndighetene i Israel er ikke pålagt å følge Høyesteretts avgjørelser, og jeg tror uansett ikke de kommer til å gjøre det i dette tilfellet, hvis Ayyad vinner. Se på de ulovlige bosettingene på Vestbredden. I tre eller fire år har det vært en kjennelse på at de er ulovlige og må fjernes. Men de er der fortsatt og vokser seg bare større og større, sier han til TV 2.

Hvis saken ikke fører frem i det israelske rettssystemet er Ali og Signe klare for å ta saken videre til menneskerettighetsdomstolen i Haag. For håpet lever i beste velgående for Ali, selv etter ni år.

– Håpet dør aldri. Rettferdigheten seirer alltid til slutt, avslutter han.