euroteam (Foto: Berit Roald/Scanpix, Tor Byggland)
euroteam (Foto: Berit Roald/Scanpix, Tor Byggland)

– Har aldri sett noen som har lurt forbrukere for så mye penger før

Euroteam risikerer bot på 14 millioner kroner.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Euroteam har i forkant av OL i London markedsført og solgt tusenvis av billetter til arrangementet.

Etter britisk lov var salg av billetter til OL forbudt for uautoriserte forhandlere.

Les også: Britisk politi advarer mot norske billetthaier under OL

– Selger ulovlige billetter

Ifølge Markedsføringsloven er det forbudt å skape inntrykk av at noe kan selges lovlig når det ikke kan det.

Forbrukerombudet mener derfor at Euroteam har brutt denne bestemmelsen og vil be Markedsrådet fatte et vedtak om overtredelsesgebyr på 14 millioner kroner som en reaksjon mot lovbruddet.

De to personene som er sentrale i driften av selskapet er i tillegg varslet om overtredelsesgebyr på 200 000 kroner hver.

– Euroteam har, i strid med norsk og britisk lov, solgt billetter til OL for mange millioner kroner. Det er viktig at det reageres med et høyt overtredelsesgebyr i et slikt tilfelle. Det skal ikke lønne seg å bryte markedsføringsloven, sier Forbrukerombud Gry Nergård.

Les også: – Norsk selskap ødela OL

Rekordhøye sanksjoner fra Forbrukerombudet

Det er første gang Forbrukerombudet har varslet et så høyt gebyr. Nergård sier at det er omfanget som gjør at de reagerer så kraftig og Forbrukerombudet ønsker med dette å si at selskapet risikerer å få en streng sanksjon mot seg.

– Euroteam har lurt til seg penger fra 7-8000 forbrukere på en ulovlig måte. Vi har aldri sett noen som har lurt forbrukere for så mye penger før, sier hun.

Det sier Euroteam seg helt uenig i.

Les også: Kjøp svartebørsbilletter til overpris – krev pengene tilbake

– Vi har ikke lurt noen

– Vi har ikke lurt noen, sier Alex Sola som er talsmann for selskapet.

Han mener også at Forbrukerombudet vil komme til å endre mening når de får høre selskapets versjon.

Mener seg ikke underlagt engelsk lovgivning

– På samme måte som vi her i Norge ikke er underlagt den engelske loven om venstrekjøring er vi heller ikke underlagt den engelske billettloven laget for London OL. Vi føler oss trygge på at de vil komme til en annen slutning når de har fått gått gjennom saken i ro og mak, sier Sola til TV 2 hjelper deg.

Billettselskapet har den siste tiden vært i hardt vær.

Tusenvis av kunder har ikke fått billettene sine til OL-arrangementer, toppene i selskapet er siktet for grovt bedrageri mot betalingsformidleren Global Collect og i England venter en rettsak i februar neste år, der Euroteam er tiltalt for brudd på reglene om svartebørssalg.

Les også: Fifa forsøker å stanse kontroversielt oslofirma

Har ikke billettene de selger

Euroteam har også i lang tid vært i Forbrukerombudets søkelys og de har måttet rette opp i en rekke forhold rundt selskapets markedsføring og avtalevilkår.

Blant annet har de fått kritikk for å trekke penger fra kundenes bankkort før selskapet har tilgang på billettene de selger.

Dette har de lovet å rette opp i. Forbrukerombudet mener at det som har skjedd i forbindelse med OL i London, der tusenvis av kunder har blitt sittende uten billetter, viser at så ikke har skjedd.

Skylder på billettpolitiet i London

Euroteam mener på sin side at det ikke var mangel på billetter som forårsaket billettskandalene, men skylder på billettpolitiet i London som fikk beslaglagt tusenvis av billetter og sperret selskapets kontantstrøm.

– Da hjelper det ikke hvor gode avtaler du har rundt levering - ingen leverer billetter fra seg uten å få betalt, sier Alex Sola i Euroteam.

Se også: Guttegjeng fikk billettene 15 min etter kampstart

– Manglende prisopplysning er en glipp

Videre får selskapet kritikk av Forbrukerombudet for manglende prisopplysning på sine nettsider, noe som Sola mener er en glipp.

– Vi ønsker full åpenhet rundt våre salg. Våre kunder både bør og skal vite at de handler i et annenhåndsmarked der prisene både kan ligge over og under pålydende pris. Om dette ikke har vært opplyst på alle arrangementer er det en glipp, sier Sola.

Euroteam har en frist til å svare på Forbrukerombudets brev innen 10. september. Etter det vil forholdene vil bli fremlagt for Markedsrådet og Euroteam risikerer ytterligere forbudsvedtak og tvangsmulkt.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter