hoved2 (Foto: Agnete Brun)
hoved2 (Foto: Agnete Brun)

– Utseendet betyr noe

God mat i matboksen bidrar til smartere elever sies det, og da skader det ikke at innpakningen er fristende heller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et barn spiser i snitt 3500 matpakker fra de starter i barnehagen til de er ferdig i grunnskolen.

– Da fortjener de gode og sunne matpakker, mener tobarnsmor Susanne Kaluza (30).

Som mamma til Stella (5) og Elliot (2) vet hun selv hvor slitsomt det er å smøre matpakker dag ut og dag inn. Nå har foreldrebloggeren samlet sine mest inspirerende tips til slitne foreldre i boka «I boks. Den lille matpakkeboka».

boks3 (Foto: Agnete Brun)
– Det er ikke dermed sagt at man må lage så fancy matpakker hver dag, men listen for å lage en fristende matpakke trenger ikke å være så høy som man tror, mener hun.

Les også: Slik får du barna til å spise maten de elsker å hate

Provoserer

Boka har ikke vært ute lenge, men allerede har Susanne klart å provosere andre foreldre. Mandag måtte hun forsvare seg i programmet «Ettermiddagen» på TV 2, mot leder av Dagbladets samfunnsavdeling Martine Aurdal, som mener at hun bidrar til å legge ekstra press på både barn og foreldre. Og da særlig mødre.

– Hvis barn har forventninger til at fiskepuddingen skal se ut som en glitrende stjerne hver gang, så lærer de ikke å spise maten sin på en ordentlig måte, mente Aurdal.

I tillegg mente hun at Susannes «misjon» ikke tar hensyn til kvinner.

– Kvinner som får barn er i overtall i å velge å jobbe deltid for å få hverdagen til å gå rundt. Hvis norske mødre skal bruke så mye ekstra energi på matpakka, da er det bare enda en ting som tar tid i jakten for å bli den perfekte moren, mente Aurdal.

Les også: Fem matvarer som gjør deg vakker

Spiser med øynene

Susanne Kaluza tar kritikken med knusende ro. Hun mener at det er vel så mange menn som smører matpakken om morgenen. Det merker hun på responsen hun får på boken og på bloggen sin susannekaluza.com.

– Dessuten er mye av det jeg formidler inspirasjon til hvordan du kan bruke restene fra gårsdagens middag for eksempel, eller presentere maten på mer en fristende måte.

Hvordan maten ser ut og presenteres er viktig mener hun.

– Det er blitt sagt til det kjedsommelige at vi spiser med øynene først, men den klisjeen stemmer ennå. Jo mer farger maten har, jo sunnere er den, så send med mat i alle regnbuens farger, skriver Susanne på bloggen sin.

Og innpakningen er en del av det å gjøre matpakkespisingen mer fristende, og her har Susanne en hel rekke gode tips til hvor man kan finne spennende utstyr i alle prisklasser.

– Det er jo ikke så rart at nordmenn er opptatt av nye ideer til matpakken. Vi har en veldig lang tradisjon for matpakker her til lands, og de fleste har vokst opp med å spise en til to matpakker for dagen helt fra de var små, sier Susanne.

Les også: Forvrengt kroppsbilde hos tenåringer kan føre til overvekt

boks4 (Foto: Agnete Brun)

Her er Susannes favoritter:

www. casabento.com: Matboksmakerens «mekka» ifølge Susanne. Selger en haug med ting du trenger (og ikke trenger) for å lage en morsom matpakke. Eggeformer, utstikkere, tannpirkere med pynt osv.

www.ebay.co.uk:

Søk på lunchboxes, sandwich cutters, egg moulds. Her har Susanne blant annet kjøpt favorittene som skjærer ut brødskiven som hjerter eller puslespill.

Susannes personlige favoritt er Laptop Lunchbox. Den rommer akkurat passe mat til en lang barnehage- og skoledag (som Andreas Viestad nylig påpekte tilbringer norske barn langt flere timer på skole og barnehage hver dag enn generasjonene før, og er derfor avhengig av mer næring i matboksen).

– Den er flat nok til at maten ikke blir ristet rundt og samtidig gjør at jeg slipper å styre med ørten løse bokser, skriver hun på bloggen sin.

Amazon.com

De fører blant annet en annen av Susannes favoritter som er en litt rimeligere boks: Easy Lunchboxes. Dyr shipping gjør imidlertid at det lønner seg mest å gå flere sammen.

Les også: Feil skolesekk kan gi nakkeplager og hodepine

Norske nettsider:

www.cacas.no: Små og store utstikkere, kakeglitter og andre effekter.

www.hostbarn.no: Selger laptop lunchboxes med tilbehør, og små, fine mattermoser.

www.lotusbarn.no: Her finner man blant annet Goodbyn, en dyp amerikansk matboks.

www.ting.no

Her finner man blant annet de romslige norskdesignede matboksene fra Blafre.

www.sprell.no

Fører romslige todelte matbokser med motiver som astronauter, sjørøver eller prinsesser, samt bestikk med Mummi, Barbapapa eller Putte.

www.formina.se

Har et stort utvalg av rimelige pepperkakeformer. Mange klassiske former, men også utradisjonelle som jagerfly, gitarer, dinosaurer og snakkebobler.

Les også: Slik forbereder du barna på barnehagetilværelsen