ULER VIDERE: Sigbjørn Johnsen (Ap) i en av det svenske tollvesenets utrykningsbiler. Nå får norske kolleger 30 slike biler. (Foto: Olav T. Hustad Wold, TV 2)
ULER VIDERE: Sigbjørn Johnsen (Ap) i en av det svenske tollvesenets utrykningsbiler. Nå får norske kolleger 30 slike biler. (Foto: Olav T. Hustad Wold, TV 2)

Nå får tollerne bryte fartsgrense i jakten på smuglere

Får utrykningskjøretøy og fritt leide av Regjeringen i kampen mot smugling på svenskegrensa.

I 15 år har norske tollere kjempet for å slippe å la smuglere kjøre fra dem ved grensa. For tollvesenets biler har ikke blålys og kan ikke bryte fartsgrensen eller andre trafikkregler.

Organiserte smuglere har vært klar over dette, og har derfor gitt gass på norsk side grensen og lett kjørt fra tollerne.

Skar gjennom

Så sent som i mai i fjor sa Justiskomiteen på Stortinget blankt nei til et Frp-forslag om å utstyre tollerne med blålys. Da var Justisdepartementes holdning at dette overhodet ikke skulle være aktuelt så lenge Arbeiderpartiet satt ved makten. Men nå skjærer finansminister Sigbjørn Johnsen – fra Arbeiderpartiet – gjennom.

– Det vil bety enormt mye for Tollvesenet og tollfunksjonærene som får en tryggere hverdag på denne måten, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) til TV 2 Nyhetene. Han troppet selv opp på grensa ved Magnormoen i Hedmark for få orientere tollerne.

Johnsen har ingen forklaring på hvorfor det har tatt så lang tid å endre disse reglene. I første omgang er det tale om et prøveprosjekt som skal gå over tre år. Tollvesenet får nå 30 utrykningsbiler med blålys.

Det er samme ordning som svenske tollere har hatt i årevis.

– Vi ler ikke av det, men vi er forundret over at dette ikke er innført tidligere, sier Lennart Furebo som er tollinspektør i Sverige til TV 2.

Hva synes du om at tollvesenet nå får bryte trafikkreglene i jakten på smuglere? Si din mening i kommentarfeltet nederst!

– Har tatt for lang tid

– Det har tatt for lang tid. Dette var ett av de spørsmålene som jeg tok tak i ganske raskt da jeg tok til igjen i departementet i 2009. For dette er helt nødvendig, sier Johnsen.

I Tollvesenet er man nå glade for at saken er løst. De varsler at flere smuglere nå vil bli tatt.

– Dette vil bety veldig mye for oss som driver kontroll. Vi har ventet på blålys i mange år, først og fremst av hensyn til sikkerheten, sier tolloverinspektør Kjersti Bråthen.

Se video øverst i artikkelvinduet!