slektstre (Foto: SCANPIX/TV 2)
slektstre (Foto: SCANPIX/TV 2)

Frp krever habilitetssjekk av hele regjeringen

– Norge er et lite land og Arbeiderpartiet er stort med sitt nettverk, sier Per Sandberg (Frp).

Avgangen til tidligere politidirektør Øystein Mæland fortsetter å skape politisk bråk. Fremskrittspartiet frykter at det er for tette bånd mellom mange toppbyråkrater og regjeringen. Derfor ber de nå om full gjennomgang av alle vennskapsbånd.

– Vi forslår at lovavdelingen i Justisdepartementet går igjennom vennskapsbånd, kjennskapsbånd og samband mellom politisk ledelse og embetsverk. Mæland-saken har vist at denne regjeringen har en kjempeutfordring, sier nestleder Per Sandberg (Frp) til TV 2.

LES OGSÅ: Mæland kan bli Faremos spesialrådgiver

Forlover og venn

Torsdag kveld trakk Øystein Mæland seg som politidirektør, etter at lovavdelingen i Justisdepartementet konkluderte med at justisminister Grete Faremo (Ap) var nær opp til i å være inhabil i behandling av Mælands tjenesteforhold.

I sin vurdering skrev toppjuristene i departementet at saken så vidt de forstår «inkluderer spørsmål om departementet skal gå inn for at politidirektørens tjenesteforhold skal avsluttes»Mæland kom regjeringen i forkjøpet og valgte selv å gå av, bare en knapp halvtime etter at Faremo erklærte seg inhabil.

LES OGSÅ: Jensen varsler kontrollsak mot Faremo

Øystein Mæland var forlover for statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som erklærte seg inhabil allerede da Mæland ble ansatt som politidirektør. Da justisminister Grete Faremo (Ap) også erklærte seg inhabil skapte det hodebry for regjeringen.

– Det var en fullstendig håpløs situasjon, sier tidligere statsminister Kåre Willoch (H) til tv2.no.

LES OGSÅ: Kåre Willoch: – En fordel med ny politidirektør

Ryddegutt med tette bånd

Tor Saglie er fungerende departementsråd i Justisdepartementet og mannen som ble satt til å rydde opp i habilitetsspørsmålene.

Han er stesvigefar til justisminister Grete Faremos statssekretær, Eirik Øvre Torshaug (Ap), som er gift med statssekretær Mina Gerhardsen (Ap). Hun var tidligere politisk rådgiver for statsminister Jens Stoltenberg.

Mina Gerhardsen er også datter av tidligere statsråd Tove Strand, som i dag er gift med fungerende departementsråd Tor Saglie.

LES OGSÅ: Stoltenberg: – Feil å si at vi bare utnevner partifeller

– Skaper mistillit

Lederen i Stortingets justiskomité, Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg, mener de mange båndene mellom toppbyråkrater og sentrale Arbeiderpartipolitikere er for tette.

– Det er mer omfattende og større i Arbeiderpartiet enn for andre partier, fordi de har sittet i posisjon i store deler av tiden etter andre verdenskrig. De har bygd opp og tatt posisjoner i alle institusjoner, media, presse og embetsverket. som vi ikke har oversikt over. Det kan vi ikke leve med, det skaper en mistillit til politikere og politisk ledelse, sier Sandberg.

– Statsministerens kontor har en samordningsminister som heter Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), det kunne kanskje vært en fin oppgave for ham sammen med lovavdelingen å foreta en slik gjennomgang, sier Sandberg.

LES OGSÅ: – Mælands avgang redder ikke Faremo

– Ingen bananrepublikk

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen nærmest fnyser av forslaget om at det er behov for gjennomgang av habiliteten til hele regjeringen.

– Nå er det sånn at det er krystallklare regler om at enhver tjenestemann eller kvinne har en plikt til å vurdere sin habilitet i enkeltsaker. Jeg synes kanskje Per Sandberg skal roe seg litt ned, han prøver nærmest å skape et inntrykk av at Norge blir styrt som en bananrepublikk på 50-tallet, sier Johansen til TV 2.

– En god idé

Politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen, tror imidlertid forslaget til Fremskrittspartiet kan være en god idé.

– Det er i et lite land som Norge ikke til å unngå at det tidvis kommer tilfeller av for nære familiebånd eller vennskapsbånd mellom politisk ledelse og toppbyråkrater, som vi har sett i Mæland-saken. Nettopp derfor er det viktig at det er full åpenhet og innsikt i situasjoner der habilitesproblemer kan oppstå, sier politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen.

LES OGSÅ: Mæland trekker seg som politidirektør

Se politisk redaktør Stein Kåre Kristiansen kommentere saken: