marr (Foto: Stella Pictures, Faksimile (mariusborghoiby.blogg.no))
marr (Foto: Stella Pictures, Faksimile (mariusborghoiby.blogg.no))

Marius Borg Høiby misbrukt på nett

– Denne bloggen har ingenting med kongehuset å gjøre.

Kronprinsesse Mette-Marits eldste sønn, Marius Borg Høiby, er blitt 15 år.

Dermed er det ikke usannsynlig at han benytter seg av ulike sider og forum på Internett.

Nå har imidlertid et par ungdommer opprettet en blogg i 15-åringens navn, og Slottet avkrefter at dette er Marius Borg Høibys egen side.

– Uoffisiell side

– Dette er en side som ikke er offisiell og den har ikke noe med kongehuset å gjøre, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen ved Slottet.

Han vil imidlertid ikke si noe om hvorvidt de gjør noen tiltak for å få siden fjernet.

Fanside

På bloggen mariusborghoiby.blogg.no kommer jevnlige oppdateringer fra Marius Borg Høiby og kongefamiliens hverdag.

Bloggen fremstår som en fanside, og det informeres også om at personene bak bloggen også styrer 15-åringens fanside på Facebook.

Les også: Mette-Marit følger falsk kong Harald på nett

– Spesielt

Kongehusekspert Kjell Arne Totland sier det er uheldig dersom noen oppfatter dette som Marius sin egen bloggside.

– Jeg var ikke kjent med denne bloggen før «God kveld Norge» gjorde meg oppmerksom på den. Men jeg synes absolutt det er litt spesielt at det eksisterer en blogg i Marius Borg Høibys navn, som han selv ikke har noe med å gjøre. Det er klart det er uheldig hvis noen skulle tro at dette er en offisiell blogg med tilknytning til kronprinsessens sønn, forteller han.

– Slottet har tidligere fått stoppet misbruk av nettopp Marius' navn og bilde på nettet. Kanskje vil de også ta et slikt initiativ i denne saken, sier Totland videre.

– Stort problem

Datatilsynet bekrefter at det er et problem at noen oppretter nettsider eller brukerprofiler i andres navn.

– Vi ser jo at dette er svært utbredt, særlig på Facebook og lignende nettsamfunn. Kjendiser og andre profilerte er kanskje enda mer utsatt for dette enn andre. Det er jo et problem, men om man for eksempel blir utsatt for slike ting på Facebook, kan man kontakte ansvarlige bak Facebook og få gjort noe med problemet. Tilsvarende kan man kontakte de ansvarlige bak blogger som opprettes under andres navn, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Christian Meyer, seniorrådgiver ved Norsk senter for Informasjonssikring (NorSIS), sier at de får stadig flere henvendelser angående falske profiler på Internett. NorSIS overtok ved nyåret driften av Slettmeg.no etter Datatilsynet.

– Falske profiler generelt er et relativt stort problem. Av sommerens henvendelser til Slettmeg.no har 28 prosent vært av kategorien «Krenkelse». Av disse igjen er 18 prosent av kategorien «Falsk profil/konto». Vi har så langt i år hatt i snitt drøyt 500 henvendelser i måneden, forteller han til «God kveld Norge».

Kan være straffbart

Et såkalt identitetstyveri kan være straffbart i Norge. Meyer sier at kongehuset med enkle grep kan gjøre noe med saken om det er ønskelig.

– Ifølge Åndsverkloven §45 C er det ikke lov å publisere bilde av andre uten samtykke. Ofte er det en utfordring når slike blogger og andre type konti etableres på utenlandske servere, utenfor norsk jurisdiksjon. I dette tilfellet er det Blogg.no som er en seriøs norsk aktør underlagt norsk lovverk. Kongehuset kan således med enkle grep få fjernet denne bloggen, sier han, og legger til at de ved Slettmeg.no har råd og veiledning til nettopp dette.

Utbredt

Identitetstyveri er de siste årene blitt stadig mer utbredt på nettsamfunn som Facebook og Twitter, og særlig kjendiser er utsatt for dette.

Alexander Rybak er annen profilert nordmann som er spesielt plaget av identitetstyveri på Facebook.

I 2010 var det over 500 falske Rybak-profiler på nettstedet.

Da gikk Alexanders støtteapparat og manager ut og advarte mot at unge mennesker kunne bli lurt. Samtidig avslørte de at de måtte ta daglige grep for å minske skadene rundt alle de falske profilene.

– Det har poppet opp mange falske profiler med folk som stjeler Alexanders identitet. Vi jobber kontinuerlig med å få blokkert og fjernet dem. Det verste er når folk med skumle hensikter stjeler identiteten hans for å komme i kontakt med unge gutter og jenter, fortalte Rybaks manager Kjell Arild Tiltnes til «God kveld Norge».

Les også: Petter Northug offer for identitetstyveri på nett