msn virus (Foto: Skjermdump)
msn virus (Foto: Skjermdump)
msn virus (Foto: Skjermdump/Eurosecure)
msn virus (Foto: Skjermdump/Eurosecure)

Ikke svar på denne MSN-meldingen

Det ser ut som en melding fra en MSN-kontakt. Men se nærmere på bildet før du svarer.

Den siste uken har denne meldingen dukket opp hos mange MSN-brukere idet de logger på chatteprogrammet Messenger.

Tilsynelatende kommer meldingen fra en av deres kontakter som stiller spørsmålet «So, what's up?», eller ulike varianter av spørsmålet. Men ved nærmere ettersyn er det åpenbart at dette ikke er en beskjed du bør svare på.

Svindlere

For foruten at spørsmålet stilles på engelsk, avslører også bildet øverst til venstre at dette ikke kommer fra en venn av deg. Bildet er gjerne av en brystfager kvinne, i seksuell positur.

Dette er såkalt «social engineering» der noen har hacket hotmail-kontoen til en av dine venner og sender ut meldinger med suspekt innhold.

Svarer du på meldingen, risikerer du å bli svindlet.

– Meldingen er antagelig sendt av en datamaskin, en såkalt «bot». Den tolker det du svarer og sender tilbake et forhåndsbestemt svar, sier leder for Eurosecure i Norge, Christian Teien Sørensen til tv2.no.

En av hans medarbeidere testet nettopp dette.

– Han spurte «Hei, kjære virus. Hvordan går det?» og fikk til svar «It's going fine».

Lokker opplysninger

Bakmennene er ute etter å få mest mulig informasjon om deg, slik at de kan misbruke identiteten din eller tappe kontoen din for penger.

– De vil ha bankopplysninger, telefonnummer og egentlig alt som kan brukes for å misbruke navnet ditt økonomisk, sier Sørensen.

Hvor mange som går fem på er uvisst, men Sørensen mener et fåtall av nordmenn går i fellen, ettersom avsender skriver på engelsk og profilbildet ikke stemmer.

– Mange stusser over at det skrives på engelsk og stopper der. Men rundt om i verden er det overraskende mange som lar seg lure av svindelforsøk som dette, spesielt hvis svindlerne dropper et pornografisk profilbilde. Da er det lett å svare «det går bra».

Stort sett skriver bot-en på engelsk, men det finnes også lokale tilpasninger.

– Vi har sett at det svares både på spansk og fransk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Christian Teien Sørensen (Foto: Eurosecure)
Christian Teien Sørensen (Foto: Eurosecure)

Gi beskjed

«Social engineering» dukket opp for rundt halvannet år siden. Trolig har hackerne tatt seg inn på hotmail-kontoen etter å ha fått tilgang på passordet via andre nettsteder.

– Linkedin har nylig blitt hacket og har man kontoer på ulike sosiale nettsteder og bruker samme brukernavn og passord alle stedene, er det enkelt for hackerne.

Den uheldige brukeren kan også ha lastet ned viruset for mange måneder siden, ved å trykke på en lenke eller lignende. Viruset har deretter ligget latent på datamaskinen og ventet på å bli aktivert.

Sørensens beste råd er å bytte passord.

– Får du en slik melding fra en MSN-kontakt, bør du varsle vedkommende om at han eller hun har blitt hacket og bør bytte passord, både på Hotmail og andre steder. Deretter bør man også ta en antivirus-scan på pcen. Virker ikke det, må hele maskinen formateres.