Gu Kailai dømt til betinget dødsstraff

En kinesisk domstol dømte mandag Gu Kailai til dødsstraff med to års prøvetid for å ha drept den britiske forretningsmannen Neil Heywood, opplyser vitner i rettssalen.

DØMT: Gu Kailai dømt til betinget dødsstraff   (Foto: AP Photo/Alexander F. Yuan)
DØMT: Gu Kailai dømt til betinget dødsstraff (Foto: AP Photo/Alexander F. Yuan)

Dommen innebærer at Gu trolig må tilbringe resten av livet i fengsel så lenge hun ikke begår nye lovbrudd de neste to årene. Det skjer ved at dødsdommen omgjøres til livstid i fengsel.

LES OGSÅ: Advarer Kinas offiserer mot å svikte partiet

Gu tilsto i retten tidligere denne måneden at hun hadde forgiftet Heywood i forbindelse med en krangel om forretningene deres som hun sa hadde ført til at han truet hennes sønn, Bo Guagua.

VAKTER: Passer på hotellet der Gu Kailai oppholder seg.  (Foto: AP Photo/Andy Wong)
VAKTER: Passer på hotellet der Gu Kailai oppholder seg. (Foto: AP Photo/Andy Wong)

Skandalen gjorde en effektiv slutt på karrieren til hennes mann Bo Xilai, som var borgermester i millionbyen Chongqing og en het kandidat til å bli nytt medlem av kommunistpartiets toppledelse. Han er ennå ikke formelt avsatt fra politbyrået.

LES OGSÅ: Søkte hjelp hos USA, ble overlevert til kinesiske myndigheter

Bare utvalgte kinesiske pressefolk hadde adgang til rettsmøtet der dommen ble kunngjort mandag, og det var andre tilstedeværende, deriblant advokaten til Heywood-familien, He Zhengsheng, som opplyste om kjennelsen og dommen.

Zhang Xiaojun, som var ansatt hos Bo-familien, tilsto å ha bistått Gu under drapet og ble dømt til ni års fengsel, ifølge vitnet.

LES OGSÅ: Kinesiske topp-politikarar avslørt i ellevill sexorgie

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2