Til tross for boligmangel i de største byene, opplever kommunene stadig oftere at byggeprosjekter blir stoppet av styresmaktene. Mange tusen bosteder er nå på vent, mens byråkratene krangler om regler og paragrafer.

Stoppet boligplaner

På Aadland i Bergen står byråd for miljø og byutvikling i Bergen, Filip Rygg (KrF) og kikker utover et jorde.

– Her er det plass til mellom 500 og 800 miljøvennlige boliger. Det er et ideelt område for plassering av nye boliger, sier Rygg til TV 2.

Boligplanene er likevel lagt på is. Fylkesmannen i Hordaland, Lars Sponheim, har nemlig stanset prosjektet fordi han blant annet mener at kollektivtilbudet er for dårlig. Dette til tross for at det er et busstopp like ved, og planlagt bybanestopp like i nærheten.

– Med sånne innsigelser blir det ingen bygging, og da vil ikke storbyene kunne ta unna den veksten vi får, sier Rygg.

LES OGSÅ: Lover at det skal bli enklere å bygge på boligen

23 offentlige instanser kan stoppe prosjekter

Situasjonen er den samme i resten av landet. Det blir stadig vanskeligere for kommunene å gjennomføre det de vil, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Faktisk kom det protester mot over halvparten av alle kommuneplaner i 2011. Det er kanskje ikke så rart, når 23 forskjellige offentlige instanser har myndighet til å stanse boligprosjekter i Norge.

– Det er ekstremt frustrerende, for når vi får med oss en instans på at noe er lurt, så er det en annen som protesterer, sier Rygg.

LES OGSÅ: Geir (49) bygget sin egen hytte – fikk skattekrav på 106.000

Sponheim: – Gjør den jobben jeg skal

Og de som protesterer oftest er fylkesmennene.

– Jeg gjør den jobben som fylkesmennene skal gjøre overfor alle kommuner. Innsigelser er en uting, det skulle gjerne Fylkesmannen vært foruten, men det er nødvendig å gjøre det når kommunen ikke holder seg til lover og regler, sier Sponheim.

Kommunenes Sentralforbund (KS) mener dette er et demokratisk problem.

– Det griper inn i det lokale politikere, som er valgt av folket, har fått myndighet til. Denne myndigheten overføres da til saksbehandler i de ulike statlige myndigheten, sier områdedirektør for interessepolitikk i KS, Helge Eide.

– Det er ikke greit overfor demokratiet eller innbyggerne i byene, sier Eide.

LES OGSÅ: Flertallet bygger ulovlig i strandsonen

– Staten kan være vel ivrig

Kommunalminister Liv Sigrid Navarsete (Sp) innrømmer at innsigelser fra statens side ikke alltid brukes slik de er ment.

– Hvis dette stemmer, kan det tyde på at staten er vel ivrig, sier Navarsete.

Konsekvensen av alle innsigelsene er at kommunenes planer blir forsinket, og det gjerne med flere år.

– Det viktigste er at vi ser på praktiseringen, og at vi respekterer måten regelverket skal brukes på, nemlig til å avklare konflikter der det er snakk om nasjonale eller vesentlige regionale interesser, sier Eide.