Geir Vidme hadde fri fra jobben da han ble oppringt av et eldre ektepar som desperat ba om hjelp fordi en rabiat mann forsøkte å bryte seg inn i huset deres.

Vidme, som selv bor like i nærheten, rykket ut. Etter tre minutter og 30 sekunder hadde han lagt den truende mannen i bakken.

BAKGRUNN: 16.000 støtteerklæringer til lensmann Geir på 20 timer

Nå risikerer lensmannen å bli siktet og straffeforfulgt av sine egne etter hendelsen, fordi den truende mannen ble skadet.

I tillegg hevder Hallingdølen at lensmannens overordnede ikke har støttet Vidme. I stedet har han blitt spurt om han med så kort utrykningstid kunne rekke å gjøre en grundig vurdering av situasjonen.

Et regelverk til hinder

– For vanlige folk så virker jo det veldig tullete, sier justispolitisk talsmann i Høyre, André Oktay Dahl.

RUTINE: Leder for Spesialenheten, Jens Egil Presthus, sier det er en rutinemessig etterforskning. (Foto: TV 2)

Han er redd vi har et regelverk som hindrer politiet i å gripe inn.

– Jeg skal ikke gå helt inn i saken, men det kan tyde på at vi har et politi som i for liten grad har muligheten til å handle, sier Oktay Dahl.

Han mener vi nå må se på om det er nødvendig å endre regelverket, dersom dette ikke er godt nok.

Spesialenheten for politisaker forklarer at etterforskningen av lensmannen er obligatorisk og ren rutine.

– Det viktige temaet i denne etterforskningen er om det er brukt unødvendig og uforsvarlig mye makt, sier leder for spesialenheten, Jens Egil Presthus.

– Fortjener ros

– En initiativrik politimann som er så raskt på pletten fortjener ros, sier justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Jan Bøhler.

Han er enig i at saken skal etterforskes, men mener innsatsen til Geir Vidme bør inspirere arbeidet med gjenreisning av norsk politi etter slakten i 22. juli-kommisjonens rapport.

– Jeg mener at vi bør lære noe også av denne episoden når vi skal jobbe med reformer i politiet. Vi må framheve at det er initiativrike politifolk som griper inn i sånne situasjoner, sier Bøhler.

– En utrolig dyktig lensmann

Også lokalbefolkningen skryter av lensmannen.

– Han er en utrolig dyktig lensmann. Du kan ringe ham på privaten, og så kommer han løpende, sier en TV 2 snakket med.

– Han er så tøff, så jeg tror ikke han blir redd for å gjøre det igjen. Han skal være akkurat sånn som han er, sier en annen.

Under kan du se TV 2s reportasje: