Ved 15-tiden søndag ettermiddag er det varslet at journalist og WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange vil holde en tale fra den ecuadorianske ambassaden i London, melder nyhetsbyrået AFP.

Tidligere denne uken ble Assange innvilget asyl i det Sør-Amerikanske landet, men britiske myndigheter har gjort det klart at han vil bli pågrepet dersom han prøver å forlate landet.

– Av hensyn til sikkerheten kan vi ikke fortelle hvordan pressekonferansen vil foregå, sier WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson til AFP.

Assanges eneste alternativ er trolig å holde talen fra et vindu i Ecuadors ambassade. Assange vil måtte regne med å bli pågrepet umiddelbart om han beveger seg utenfor bygningen, og selv trappen utenfor ambassaden regnes for britisk territorium.

Skal utleveres til Sverige

Assange har oppholdt seg i Ecuadors ambassade midt i London siden 19. juni i frykt for å bli pågrepet av britisk politi og utlevert til Sverige. Saken løper tilbake til høsten 2010, da WikiLeaks-grunnleggeren ble siktet for å ha begått seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

LES OGSÅ: Høyesterett: Assange skal utleveres

Britiske domstoler har siden vedtatt flere ganger at Assange, som er australsk statsborger, skal utleveres til vårt kjære naboland.

Assange selv motsier seg utlevering til Sverige da han frykter de igjen vil utlevere han til USA. Der risikerer han å bli stilt for retten på grunnlag av nettsiden WikiLeaks publisering av store mengder lekkede topphemmelige dokumenter.

Den amerikanske soldaten Bradley Manning står allerede tiltalt i USAs krigsrett for å ha hjulpet Assange med å skaffe de hemmelige ambassade- og forsvarsdokumentene. Han risikerer dødsstraff.

Advarer Storbritannia

Etter at Assange tidligere denne uken ble innvilget asyl i USA-kritiske Ecuador, har Storbritannia truet med å storme deres ambassade i London, der Assange altså oppholder seg.

I en felles uttalelse fra ALBA, alliansen av venstreorienterte land i Latin-Amerika, advares nå Storbritannia mot nettopp dette.

– Vi advarer den britiske regjeringen om at det vil få alvorlige følger for dem verden over dersom de på direkte vis krenker den territorielle integriteten til Ecuadors ambassade i London, heter det i uttalelsen.

LES OGSÅ: Wikileaks-Assange slåss mot utlevering til Sverige

ALBA består foruten Ecuador av Bolivia, Cuba, Venezuela, Nicaragua og flere små karibiske øystater.

Søndag har Ecuador også sammenkalt landene i Unionen av søramerikanske land (UNASUR) for å samle regional støtte i den diplomatiske striden med britene.

UNASUR består foruten Ecuador av Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Colombia, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay og Venezuela, og møtet finner sted i Ecuadors største by Guayaquil.