I Sør Korea er denne bilen et vanlig syn   men Brooms bilekspert tviler på at vi får se den i Norge med det første.
I Sør Korea er denne bilen et vanlig syn men Brooms bilekspert tviler på at vi får se den i Norge med det første.

Samsung SM7: Denne bilen får ikke vi kjøpe

Han har vært på jobb langt borte – og sett en spennende bilmodell.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei har et spørsmål angående en bil og et bilmerke du kanskje kjenner til? Jeg har jobbet en del i Sør-Korea de siste årene. Der er det ganske mange eksotiske biler vi ikke har her hjemme, særlig da av de lokale produsentene, Hyundai har mye som ikke kommer til Norge. Men jeg har også fått med meg at Samsung lager biler, de har en stilig storbil som ser ut som en blanding av sedan og kombi, den lignet litt på både Jaguar og Opel Insignia synes jeg.

Jeg har aldri sett noen av modellene deres i Europa. Vet du hva det kommer av og om det kan være muligheter for at de kommer til Norge? Får jo inntrykk at kvaliteten på de koreanske merkene er veldig bra og på design slår i alle fall denne modellen de fleste andre koreanske bilene. Skulle vært interessant å få vite om du vet mer om dette. Hilsen Erik som elsker sære biler.

Benny svarer:

Hei Erik. Koreanerne er kraftig på offensiven, ja. Jeg har selv jobbet mye med Hyundai og vet hvor målrettet det selskapet er. Nå investerer de også enorme summer i å bli store i Europa med både Hyundai og Kia. Jeg tror vi kan vente oss mye fra den kanten i årene som kommer.

Hyundai og Kia er i dag i praksis samme selskap, og de andre koreanske produsentene har havnet litt i skyggen.

Der befinner også Samsung seg. Vi er kanskje mest vant til å tenke på mobiltelefoner og TV-er når vi hører det navnet, men Samsung er store på veldig mye annet også.

Samsung Motors ble startet på midten av 90-tallet og de første bilene rullet ut av fabrikkportene i 1998. Timingen kunne neppe vært verre, for det var akkurat da finanskrisen slo inn over Asia. Samsung måtte kvitte seg med alt som ikke var kjernevirksomheten deres den gangen og la dermed ut selskapet til salgs.

LES OGSÅ: Tør jeg kjøpe koreansk SUV?

Solgt som Renault

Lenge så det mørkt ut for videre drift, men så kom Renault inn og kjøpte selskapet. Det var forresten på denne tiden av Hyundai tok over Kia, mens en annen koreansk bilprodusent, nemlig Daewoo, ble kjøpt opp av GM.

Nå heter selskapet Renault Samsung Motors og bilen du har sett tipper jeg heter SM7. Det er en ganske stor sedan med særpreget design.

Det nærmeste vi har vært å ha Samsung i Norge, var nok Renaults lite vellykkede SUV Koleos. Den ble nemlig produsert på Samsung-fabrikken i Sør-Korea, men ble solgt som Renault i Europa.

Det virker som Renault ønsker å holde Samsung-bilene hovedsakelig i Asia. Her i Europa har de jo også lavprismerket Dacia. Dermed vil jeg tro at vurderingen går på at de er godt nok dekket i vår verdensdel, og dermed ikke trenger enda et merke.

Men man skal jo aldri si aldri i denne bransjen.

Strategier og planer kan endre seg – men i overskuelig framtid tror jeg neppe vi vil få Samsung-biler på det norske markedet.

LES OGSÅ: Hvor ble det egentlig av Koleos?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Selge bruktbil? Her har du noe å lære!