- Vi har en unik sjanse til å bygge en bred borgerlig allianse, sier Høyre-leder Erna Solberg. Mens det politiske Norge var samlet til Arendalsuka, samlet hun hele Høyres toppledelse til strategimøte.

Helblått flertall

Et år før stortingsvalget viser gjennomsnittet av målingene at Høyre er landets største parti med 31,0 prosent av velgerne i ryggen, mens Arbeiderpartiet har 29,5 prosents oppslutning.

Et stortingsvalg i dag ville gitt Høyre 56 mandater, 26 flere enn ved forrige stortingsvalg. Fremskrittspartiet ville fått 30, og dermed sikret helblått flertall på Stortinget.

Se alle tall fra alle målinger i partibarometeret http://politisk.tv2.no/spesial/partibarometeret/

Likevel fastholder Høyre-lederen sin plan om å samle alle de fire opposisjonspartiene på Stortinget til en bred borgerlig allianse.

– Det ville være veldig dumt å snu på det, når det bare er et år igjen til valget, sier Solberg til tv2.no

– Tid modner mye

Selv om KrF og Venstre mener den politiske avstanden til Fremskrittspartiet er for stor til å sitte i samme regjering, mener begge de to sentrumspartiene at den rødgrønne regjeringen fortjener avløsning.

– Vi har bare en plan og det er å få flest mulig av de borgerlige partiene med på å danne regjering. Vi har ingen andre planer enn det og jeg har ikke gitt opp tanken på en bred borgerlig regjering, sier Solberg.

– Men tror du virkelig på det?

– Tid modner mye og et valgresultat modner mye. Dersom noen av partiene likevel ikke vil være med i en regjering, håper jeg de vil være med å sikre at det blir et flertall på Stortinget for regjeringsskifte, sier Høyre-lederen.

Tenker ikke på tall

Enkelte meningsmålinger har vist at Høyre kan ligge an til å gjøre sitt beste valg på over 100 år. Erna Solberg vedgår at hun blir ydmyk av de gode målingene.

I Høyre er det nå mange som snakker om at Erna Solberg kan lede partiet til etterkrigshistoriens beste valg, og slå Kåre Willochs rekord på 31,8 prosent fra 1981.

– Det får vi se på, det er faktisk viktigere at de borgerlige partiene samler nok velgere til at vi får flertall. Om vi får 28, 30 eller 32 prosent, det er mindre viktig, men det hadde vært kjempegøy å komme over Willoch, sier Solberg.

– Hvor høy oppslutning tror du Høyre får ved neste valg?

– Skal jeg være helt ærlig med deg, så har jeg ikke bestemt meg for hva jeg tror ennå, sier Høyre-lederen.

Klar om det blir krise

Tidligere i uken sa Høyre-lederen i et intervju med tv2.no at hun ikke utelukker at 22. julikommisjonens knusende rapport vil ende med et mistillitsforslag mot den rødgrønne regjeringen. Men Jens Stoltenberg har flertall bak sin regjering på Stortinget og kan likevel velge å bli sittende.

– Det store spørsmålet er om Arbeiderpartiet ikke ønsker å styre landet lenger. Det viktigste er substansen i kritikken fra kommisjonen og spørsmålet om noen skal stilles til ansvar, sier Solberg.

– Dersom det blir regjeringskrise, er Høyre klar til å gå i regjering?

– Vi er villige til å ta ansvar når som helst, den beredskapen har vi, sier Solberg