Like før dommen mot de tre russiske jentene i pønkebandet Pussy Riot mottok sin dom i retten i Moskva fredag, gikk en toppløs Ukrainsk aktivist til angrep på et av de viktigste symbolene til den kristne ortodokse kirken i Ukraina:

Et stort kors utendørs i sentrum av Kiev.

– Intet foretak, ikke engang et som er så vellykket som kirken, har rett til å krenke kvinners rettigheter, sa aktivisten Inna Sjevtsjenko etter å ha saget ned korset, som var prydet med en korsfestet Jesus-figur.

Inna Sjevtsjenko (Foto: Reuters)

Hennes bare bryst hadde påskriften «Free Riot». Det var ingen politifolk til stede under protesten.

LES OGSÅ: Moskva frykter opptøyer rundt Pussy Riot-dom

Kan bli sterke reaksjoner

Gruppen Femen ble startet av studenter i 2008 for å fremme kvinners rettigheter i den mannsdominerte tidligere Sovjet-republikken, men har de siste par årene utvidet sin politiske horisont.

De arrangerer jevnlig barbrystete protester mot prostitusjon og sex-turisme, men også mot politiske ledere.

Opptrinnet fredag vil trolig føre til sterke reaksjoner blant religiøse grupper i Ukraina, hvor ortodoks kristendom er den største religionen.

LES OGSÅ: Risikerer syv års fengsel for Putin-kritisk opptreden

Pussy Riot kjent skyldig

Pussy Riot er anklaget for å ha forstyrret offentlig ro og orden motivert av religiøst hat etter at de 21. februar gikk inn i en kirke i Moskva og fremførte en låt med hard kritikk av president Vladimir Putin.

De tre jentene i det russiske pønkebandet ble funnet skyldig i hooliganisme fredag, domsavsigelsen pågår og straffeutmålingen vil bli publisert seinere i ettermiddag. (TV 2©NTB)