Selv om opposisjonen mener justisminister Grete Faremo (Ap) har opptrådt klønete i sin behandling av Øystein Mæland, gir de henne ros for raskt å ha fått på plass en ny politidirektør.

– Jeg synes det var viktig at man har noen som styrer og at det kommer noen fra utsiden av politidirektoratet som gjør det. Det var et bra grep å få det på plass så raskt, sier Høyre-leder Erna Solberg til tv2.no.

– Odd Reidar Humlegård er en solid mann med god erfaring fra ulike områder innenfor justissektoren, sier Siv Jensen (Frp).

– Det er bra at man har fått på plass en ny sjef for politidirektoratet, og jeg tror han blir en god politidirektør, sier Trine SKei Grande (V).

LES OGSÅ: Solberg: – Løser ikke problemet for Politi-Norge

– Amatørmessig håndtert

Men selv om opposisjonen er tilfreds med at regjeringen raskt fikk på plass Øystein Mælands etterfølger som politidirektør, gir de likevel Ap-statsråden strykkarakter.

– Prosessen rundt Øystein Mælands avgang har vært håndtert amatørmessig. Faremos håndtering innbyr ikke til tillit. Den uprofesjonelle håndteringen øker sannsynligheten for at Stortinget åpner kontrollsak. Her tror jeg det har skjedd mye på bakrommet som ikke har kommet frem, sier Siv Jensen.

Hun mener utnevnelsen av Humlegård som ny sjef for Politidirektoratet ikke løser de grunnleggende utfordringene politiet står overfor.

– Det virker som Faremo er ute etter å fjerne fokus rundt eget ansvar. Det å legge skylden nedover i systemet er ikke å ta ansvar, det er å løpe fra ansvaret hun og regjeringen åpenbart har, sier Jensen.

– Håndteringen til Grete Faremo virker veldig rotete. Hun må lære seg å vise tillit til dem hun har satt til å gjøre en jobb. De må også lære seg å rekruttere folk som ikke er en del av den nære vennekretsen, når de skal finne folk til så viktige nøkkelroller i samfunnet, sier partileder Trine Skei Grande (V).

LES OGSÅ: – Mælands avgang redder ikke Faremo

Ikke godkjent

Heller ikke Høyre-leder Erna Solberg gir noe godkjentstempel til Faremos håndtering.

– Hun har startet bra med dette, men hennes behandling av Mæland og prosessen vi så i går kveld, den synes jeg er vanskelig å gi et godkjentstempel på, når ledelse er et viktig tema. Det er en personalpolitisk behandling som gir et signal om at det ikke har vært god personalpolitisk behandling fra justisminister Grete Faremo, sier Solberg.

– Det er fortsatt påkrevd med omfattende strukturendringer for å sikre et slagkraftig politi i fremtiden. Faremo framstår imidlertid som fomlende i sine kommentarer rundt Mælands avgang. Vi ser en presset og usikker statsråd, derfor vil Stortingets arbeid videre være svært viktig, sier Jensen.

LES OGSÅ: Nekter for at Mæland fikk sparken