Statsministeren er i Storfjord for å åpne arbeiderfestivalen, og var i svært så godt humør da han møtte nordnorske AUF-ere fredag. Han virket totalt upåvirket av de siste dagers hendelser i forbindelse med 22. juli-kommisjonens rapport.

– En tung dag

Torsdag ble det kjent at politidirektør Øystein Mæland fratrådte sin stilling, og fredag offentliggjorde justisminister Grete Faremo at Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård er satt inn som ny direktør for politidirektoratet.

– Det er et meget viktig arbeid som skal gjøres. Derfor har jeg beordret Odd Reidar Humlegård inn i stillingen. Han kommer fra stillingen som Kripos-sjef, og har også bakgrunn fra Forsvaret og Utrykningspolitiet, sa Faremo på en pressekonferanse.

– Jeg har alltid vurdert meg som habil i forhold til Øystein Mæland, men jeg valgte å erklære meg inhabil etter at Lovavdelingen sa jeg var nær opp til inhabil.

Faremo understreket samtidig at hun ikke vurderte Mælands stilling, og at de to skulle hatt et møte fredag om veien videre. Hun har snakket med Øystein Mæland fredag morgen, og forteller at det er en vanskelig dag for både han og henne.

LES OGSÅ: – Stoltenberg bør gå av

Takket ungdommen

På fredagens møte i nord fokuserte statsministeren på andre ting. I møte med AUF-erne spøkte og lo statsministeren – og takket dem for at de hadde valgt å engasjere seg.

– AUF er den beste skolen jeg kan tenke meg, og jeg er overbevist om at det vil komme dere til gode videre i livet, sa Stoltenberg til ungdommene.

Senere på dagen har imidlertid statsministeren varslet en pressekonferanse hvor han vil kommentere Mælands avgang og ansettelsen av Odd Reidar Humlegård.

Sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre og andre arbeiderpartipolitikere fra fylket deltar Stoltenberg på festivalen, som er ment å være et samlingssted for arbeiderbevegelsen i nord.

LES OGSÅ: – Går Jens, går hele regjeringen

ENGASJERT: AUFerne var lutter øre da statsministeren møtte dem i Storfjorden i Troms fredag. (Foto: Egil Pettersen/TV 2)