Justisminister Grete Faremo opplyste på en pressekonferanse fredag ettermiddag at Kripos-sjefen er beordret inn i stillingen.

– Det er et meget viktig arbeid som skal gjøres i politidirektoratet og beredskapen skal styrkes. Derfor har jeg i dag innbeordret Odd Reidar Humlegård i stillingen som politidirektør, sa Faremo.

Humlegård begynner i stillingen mandag.

BAKGRUNN: Mæland trekker seg som politidirektør

Vurderte aldri å sparke Mæland

I en pressemelding skriver Justis- og beredskapsdepartementet at: «Det vil i den forbindelse bli etablert et bredt anlagt endringsprogram for blant annet å følge opp 22. juli-kommisjonens rapport. Det vil også bli innbeordret ytterligere ressurspersoner. Politidirektørens ledergruppe vil bli utvidet for å forsterke kompetanse og gjennomføringskraft i politiets øverste ledelse».

Hun forteller at hun måtte ha klarhet i habiliteten fordi de kunne stå overfor personalutskiftning.

BEKLAGER: Den ferske politidirektøren Odd Reidar Humlegård beklager på vegne av politiet - 70 år etter at over 500 jøder ble deportert fra Norge. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)

– Jeg har alltid vurdert meg som habil i forhold til Øystein Mæland, men jeg valgte å erklære meg inhabil etter at Lovavdelingen sa jeg var nær opp til inhabil.

Faremo understreket samtidig at hun ikke vurderte Mælands stilling, og at de to skulle hatt et møte fredag om veien videre.

LES OGSÅ: Faremo: – Jeg har alltid vurdert meg som habil i forhold til Øystein Mæland

Varsler ny toppledelse

Den nye politidirektøren varsler allerede at det blir forandringer i politiet.

– Vi kommer ganske raskt til å sette sammen en ny toppledelse i Politidirektoratet, sier Humlegård.

Han innrømmer at utnevnelsen kom overraskende på ham.

– Men jeg føler meg trygg på at jeg har tillit av departementet, sier han.

Han skal fra og med oppstart mandag sette i gang med planleggingen for å utvikle norsk politi opp mot kommisjonsrapporten.

LES OGSÅ: Nekter for at Mæland fikk sparken

Erfaring

Odd Reidar Humlegård har vært sjef for Kripos siden 2009, og har også tidligere vært sjef for Utrykningspolitiet. Han har vært ansatt i politiet siden 1984.

Humlegård er 51 år og kommer fra Porsgrunn i Telemark. Han er utdannet jurist. Han har også bakgrunn fra Forsvaret, blant annet befalsskolen. (TV 2/NTB)

LES OGSÅ: Opposisjonen: – Et godt valg av Faremo