Øystein Mæland trakk seg som politidirektør torsdag, etter at det ble klart at justisminister Grete Faremo vurderte seg som inhabil i saker som gjelder arbeidsforholdet til Mæland. Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) mener det kan være en fordel å få inn en ny politidirektør.

– Saken viser at vi har hatt, og kanskje har, systemer, vennskap og bekjentskaper som har gått for langt, og motvirket at man har fått den sakkyndige, faglige ledelsen man burde hatt, blant annet i politiet, sier Willoch.

Han peker både på PST og Politidirektoratet, der det ble ansatt ledere uten noen form for politierfaring.

LES OGSÅ: Dette er den nye politidirektøren

– Fullstendig håpløs situasjon

At Mæland kom til å gå, lå i kortene, mener Willoch.

– Nei, det hadde vært en fullstendig håpløs situasjon hvis man i denne viktige problemstillingen skulle hatt en situasjon der statsministeren òg justisminister ikke kunne behandle saker vedrørende Politidirektoratet.

LES OGSÅ: Faremo: – Jeg har alltid vurdert meg som habil i forhold til Øystein Mæland

Foreslår en egen beredskapsminister

Burde Faremo ha gjort denne habilitetsvurderingen tidligere?

– Ja, det kan du sikkert si, men man må ha en viss menneskelig forståelse. Det er ikke alt man får gjort med en gang, sier Willoch.

Willoch mener at løsningen er å ha én statsråd og ett departement som har ansvaret for all ikke-militær beredskap.

– En beredskapsminister er bortimot en nødvendighet. Justisministeren kan nok klare det, hvis Justisdepartementet blir avlastet andre oppgaver som gjør at de kan konsentrere seg om dette oppdraget, avslutter Willoch.

LES OGSÅ: – Faremo skyver ansvaret nedover