Tidligere statsråd Erik Solheim (SV) mener fagforeningslederens krav om mer penger har bidratt til krisen i politiet.

– Han representerer en kravmentalitet, men det blir ikke nødvendigvis bedre med mer penger. Alle må vurdere hvordan de har bidratt til krisen. Og den mentaliteten å kreve og kreve og kreve har bidratt til krisen, sier Solheim til tv2.no.

Kravkultur

Fredag formiddag møtte Erik Solheim tidligere statsminister Kåre Willoch til debatt i Arendal kulturhus. Tema for debatten var Norge og Europas fremtid, men før debatten startet, ble Solheim og Willoch spurt om 22. juli-kommisjonens rapport og politidirektør Øystein Mælands avgang. Erik Solheim tok da til orde for at lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, må gjøre som Mæland, ta sin politihatt og gå.

– Rapporten avdekket en fundamental ledelsessvikt og en kultursvikt i politiet. Det vil ta tid å endre det norske politiet, men det starter med ledelse. Ledelsen må gå i spissen og skape den kulturen som er nødvendig. Og jeg mener at hvis noen burde gå i politiet, så er det kanskje Arne Johannessen. Han er en av dem som tydeligst står bak den kravkulturen som har vokst frem i det norske politiet. Faktum er at politiet har fått enormt mye mer penger de siste årene, uten at noe har blitt bedre av den grunn, sa Erik Solheim ifølge Agderposten.

LES OGSÅ: Politimestre overrasket over Mælands avgang

– Tar fokus fra andre problemer

– Arne Johannessen har konstant og kontinuerlig gjennom mange år bidratt til en mentalitet der man krever mer og mer og må vurdere om det har vært fornuftig eller om man også må se på ledelse og system, utdyper Solheim til tv2.no.

Solheim mener at kravene fra fagforeningen har tatt fokus bort fra problemer i politiet.

– Kravmentaliteten har stengt for fokus på god ledelse og riktig organisasjonskultur. Det er er jo sånn i alle systemer at det er avgjørende at folk viser eget personlig initiativ. Utøya viste, selvsagt med unntak, at det var motvilje mot resolutte personlige intiativ fra politiets side og vi må spørre hvorfor det er blitt sånn, sier Solheim.

SOLBERG: – Løser ikke problemet for Politi-Norge

Johannessen: – Ansvarsfraskrivelse

Leder i Politiets fellesforbund, Arne Johannessen, mener Solheim bommer i sitt angrep.

– Hvis ikke Solheim skjønner at det handler om investeringer som ikke er gjort, så er det svært alvorlig. Men det er ikke noe nytt at politikerne forsøker å skyve ansvaret i alle andre retninger, og gjerne nedover i systemet, sier Johannessen til Aftenposten.no.

Han mener Solheim som tidligere statståd i Stoltenberg-regjeringen må ta sin del av ansvaret.

– Det er den verste ansvarsfraskrivelsen jeg har hørt fra en tidligere statsråd. Han har sittet som statsråd i en regjering i en periode der det har vært behov for å bygge opp politiet, sier Johannessen.

LES OGSÅ: – Faremo skyver ansvaret nedover