Pussy Riot i retten (Foto: AP)
Pussy Riot i retten (Foto: AP)

Sjokkdom i Moskva: Pussy Riot dømt til to års fengsel

De tre jentene i det russiske punkebandet er funnet skyldig og dømt til to års fengsel for hooliganisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre kvinner i punkebandet Pussy Riot i Moskva er kjent skyldig i å ha forstyrret offentlig ro og orden motivert av religiøst hat og dømt til to års fengsel.

– Dette er tragisk for russisk ytringsfrihet, mener Amnesty Norge.

Pussy Riot-medlemmene i bur under rettssaken mot dem. (Foto: Reuters)
Pussy Riot-medlemmene i bur under rettssaken mot dem. (Foto: Reuters)

– Krenket offentlig orden

De tre tiltalte, Nadesjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitj og Maria Alekhina ble funnet skyldig i å ha utført hooliganisme basert på religiøst hat.

– De har krenket den offentlige orden på grovt vis, og opprørt dypt følelsene til de troende i den ortodogske kirke, sa dommer Marina Syrova i retten mens hun leste opp fra den 80 siders dommen.

Dommeren sa også at punkebønnen har vanhelliget kirkerommet. Det samme kirkerommet ble nylig brukt til å avholde en konsert med Boney M.

Jentene smilte til media før dommen ble avsagt, de har de siste fem månedene sittet i varetekt i Moskva. Russisk politi arresterte ti personer utenfor rettslokalene fredag, deriblant opposisjonsleder Garry Kasparov.

«Jag Putin Ut!»

21. februar 2012 gjorde de en 40 sekunders opptreden i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva der de blant annet sang linjer som «Hellige mor, velsignede jomfru, jag Putin ut!» i protesterte mot patriark Kirills åpne støtte til Putin i valgkampen. Måneden etter ble de pågrepet siktet for «religiøs hooliganisme».

Pussy Riot (Foto: AFP)
Pussy Riot (Foto: AFP)

Amnesty Norge: – Tragisk

Da rettssaken startet 30. juli la påtalemyndigheten ned påstand om tre års fengsel på hver av de tre jentene.

Ti fullastede busser med kampkledt politi er utplassert i gatene som fører til rettsbygningen. All trafikk i området blir nå omdirigert og gatene er fysisk sperret med stålbarrierer.

– Tragisk for russisk ytringsfrihet, melder Amnesty Norge.

Test for ytringsfriheten

Pussy Riot-medlemmene avviser at de har gjort noe ulovlig og hevder deres «pønkebønn» var en politisk protest og at de benyttet seg av sin grunnlovsfestede rett til ytringsfrihet.

Saken har vakt enorm interesse over hele verden og det er ventet at over 100 journalister er til stede i retten fredag.

Rettssaken blir av mange sett på som en prøve på i hvor stor grad Kreml og i særdeleshet president Putin vil tolerere politiske ytringer og opposisjon.

Pussy Riot (Foto: AP)
Pussy Riot (Foto: AP)

– De valgte gal kirke

I flere meningsmålinger i Russland har imidlertid en klar majoritet stemt for at jentene måtte straffes for å ha utført protesten.

– Det russiske folk har sterke følelser for akkurat denne katedralen, som er bygd av folkets penger og ble delvis rasert av Stalin, sier den russiske kommentatoren Alexander Nekrassov til Sky News.

– Folk forbinder derfor denne kirken med oppgøret med tiden under Stalin, og derfor er det valget av sted som veier tyngst for folk flest, sier han.

– Hadde jentene gjort det samme i en hvilken som helst annen kirke hadde de aldri blitt satt under en slik tiltale, det er jeg sikker på, legger Nekrassov til.