Tone Damli (Foto: Scanpix)
Tone Damli (Foto: Scanpix)

Tone Damli Aaberge blir «Idol»-dommer

– Jeg har vært rimelig lysten på den rollen en god stund.

Våren 2013 setter TV 2 igang med en jubileumsrunde av «Idol» og i dag røper kanalen en av dommerne som skal jakte på nye sangtalenter. Ingen ringere enn artist og 2005-«Idol»-finalist Tone Damli Aaberge (24) er klar til å erobre TV-skjermen.

– Jeg gleder meg som et lite barn, dette skal bli så gøy! Jeg skal innrømme at jeg har vært rimelig lysten på den rollen en god stund allerede, jeg har jo sett alt av talentshow, og da er jo «Idol» selvsagt favoritten. Og når man sitter hjemme i sofaen og mener og kommenterer, så skulle man jo ønske at man selv kunne sitte bak dommerbordet og bestemme på ordentlig. Nå får jeg det, og det blir kjempemoro, sier Damli Aaberge til TV 2.

Vil du synge foran Tone Damli Aaberge? Meld deg på «Idol» her!

Sett av 1.475.000

«Idol»-finalen mellom Tone Damli og Jorun Stiansen i 2005 er det mest sette underholdningsprogrammet i TV 2s historie med 1.475.000 seere. Tone kom da på andreplass, fikk platekontrakt, og har siden etablert seg som en av landets mest populære popstjerner med en rekke hits fra i alt fem album. Nylig toppet hun også listene i Sverige – en sjelden bragd for en norsk popartist.

TV 2s programdirektør Pil Gundelach Brandstrup er veldig glad for å ha sikret seg Tone til jubileumssesongen.

– Tone er et av de beste bevisene på at det er mulig å skape seg en suksessrik karriere med utgangspunkt i «Idol». I «Idol» leter vi etter en superstjerne, og da er det fantastisk fint å ha en superstjerne med i juryen også. Det skal bli veldig fint å få henne tilbake på TV 2, og vi er sikre på at hun har mye å tilføre neste sesong, sier Gundelach Brandstrup.

Tone Damli Aaberge: (Foto: TV 2/)
Tone Damli Aaberge: (Foto: TV 2/)

Vet hva hun leter etter

Talentjakten starter allerede i år, og da har Damli Aaberge allerede en formening om hva hun leter etter hos deltakerne.

– Jeg har en veldig klar visjon om hvilke deltakere jeg ønske å ta med videre. Stemme og talent er selvsagt fundamentet i enhver artist, men de jeg ser etter trenger ikke nødvendigvis være teknisk best eller ha den sterkeste stemmen. Men de må ha viljen, lysten og gnisten for å være artist. Jeg kan gjerne finne en artist som er litt uferdig, men som har et kjempepotensiale, og som vi kan hjelpe å løfte videre og finne sin stil. Om vedkommende er 16 eller 34 spiller ikke så stor rolle, heller ikke om det er jente eller gutt. Jeg tror kanskje at jeg kommer til å se etter noe litt annet enn det mange «Idol»-dommere tidligere har sett etter. Jeg leter rett og slett etter en popstjerne, forteller hun.

Se også: Husker du denne? Kurt Nilsens første «Idol»-audition

Den første deltakeren som blir dommer

24-åringen er den første tidligere «Idol»-deltakeren i Norge som nå inntar juryen, og selv om det begynner å bli noen år siden hun deltok selv, er minnene fremdeles sterke.

– Jeg har utelukkende positive opplevelser fra «Idol». Det var et eventyr som jeg godt kunne ha opplevd én gang til. Det var en utrolig morsom og spennende tid, og deltakerne er utrolig heldige som får møte et så proft apparat i alle ledd. Det er utrolig lærerikt, og en unik mulighet.

Hun nøler ikke med å oppfordre alle mellom 16 og 35 som går med en liten artistdrøm i magen om å gripe muligheten.

– Det at jeg har deltatt i «Idol» selv, stått der både i auditionrommet og på «Idol»-scenen, og opplevd sirkuset på kroppen, gjør at jeg så tydelig kan oppfordre og anbefale alle om å melde seg på. Jeg gleder meg vilt til å få møte dem, sier hun.

Det vil bli avholdt auditionrunder i Bergen, Stavanger, Trondheim og Oslo, og søknadsskjemaet finner du her. I forrige sesong var det Jenny Langlo som stakk av med den gjeve seieren, som inkluderer en platekontrakt. Se intervju og vinneropptreden her: