– Det er et meget viktig arbeid som skal gjøres. Derfor har jeg beordret Odd Reidar Humlegård inn i stillingen. Han kommer fra stillingen som Kripos-sjef, og har også bakgrunn fra Forsvaret og Utrykkningspolitiet, sier Faremo på pressekonferansen.

– Jeg har innbeordret Humlegård og tar sikte på å gjennomføre de endringstiltakene vi skal.

Hun forteller at hun måtte ha klarhet i habiliteten fordi de kunne stå overfor personalutskifting.

– Jeg har alltid vurdert meg som habil i forhold til Øystein Mæland, men jeg valgte å erklære meg inhabil etter at Lovavdelingen sa jeg var nær opp til inhabil.

Faremo understreket samtidig at hun ikke vurderte Mælands stilling, og at de to skulle hatt et møte fredag om veien videre.

LES OGSÅ: – Faremo skyver ansvaret nedover

– Vi har en tung dag begge to

Hun har snakket med Øystein Mæland fredag morgen, og forteller at det er en vanskelig dag for både han og henne.

– Vi har en tung dag begge to. Jeg er likevel overbevist om at det var riktig av meg å erklære meg inhabil, sier Faremo.

– Tar du selvkritikk?

– Jeg er opptatt av ryddighet rundt de vanskelige spørsmålene. Jeg er opptatt av å snakke med Mæland og sikre at vi håndterer denne situasjonen på en profesjonell måte.

Faremo forteller at hun ikke har vurdert personspørsmål eller om noe må fratre sin stilling etter 22. juli-kommisjonens rapport.

– Når det gjelder habiliten kan jeg bare viste til lovavdelingen. Tjenesteforhold som kan ha stor betydning er vurdert slik at det taler i retning av inhabilitet for meg, for øvrig habil.

– Øystein Mæland trakk seg fordi han mener han ikke har din tillit. Mener du han likevel hadde vært den rette til å lede Politiet gjennom dette?

– Det er en hypotese jeg ikke kan gå inn i når habilitetsspørsmålet er behandlet og jeg har konkludert, så det kan jeg ikke kommentere, sier Faremo.

LES OGSÅ: – Faremo ville sparke Mæland uansett

– En umulig situasjon

Torsdag kveld ble det klart at Øystein Mæland trekker seg fra stillingen som politidirektør. Dette kom frem etter at justisminister Grete Faremo (Ap) samme kveld erklærte seg inhabil i alle saker vedrørende Mæland. Fra før er statsminister Jens Stoltenberg (Ap) inhabil, da Mæland blant annet var forlover for Stoltenberg.

Dermed mente Mæland at han var i en umulig situasjon.

Mæland selv har fredag vært ordknapp, og kun sendt ut en pressemelding som fortalte at situasjonen var håpløs og at han rett og slett ikke kunne fortsette i jobben.

– Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, gjør det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet. Jeg har derfor i kveld bedt om å fratre min stilling, sier Mæland i pressemeldingen.

LES OGSÅ: – Faremo ville sparke Mæland uansett

– Skyver ansvaret nedover

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen kritiserte fredag morgen Faremo for håndteringen av saken.

– Ja, det oppleves veldig sterkt i etaten at hun peker mye nedover i organisasjonen nå. Vi forventer tydelige politiske grep, og en vilje til å vise politisk ansvar. Det er viktigere enn å skyve ansvaret nedover i systemet, sier Johannessen til TV 2.