Fredag klokken 13 skal domstolen i Moskva avsi dom mot de tre jentene i det russiske jentebandet Pussy Riot, som er tiltalt for «hooliganisme» og risikerer sju års fengsel.

Ti fullastede busser med kampkledt politi er utplassert i gatene som fører til rettsbygningen. All trafikk i området blir nå omdirigert og gatene er fysisk sperret med stålbarrierer.

Tre års fengsel

De tre tiltalte, Nadesjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitj og Maria Alekhina har de siste fem månedene sittet i varetekt i Moskva.

I februar avbrøt de en gudstjeneste i Moskvas katedral og fremsa en bønn til jomfru Maria hvor de ba henne befri Russland for Vladimir Putin.

Måneden etter ble de pågrepet siktet for «religiøs hooliganisme».

Da rettssaken startet 30. juli la påtalemyndigheten ned påstand om tre års fengsel på hver av de tre jentene.

LES OGSÅ: Pussy Riot frykter at barna blir tatt fra dem

Pussy Riot (Foto: AP)

En test på ytringsfrihet

Pussy Riot-medlemmene avviser at de har gjort noe ulovlig og hevder deres «pønkebønn» var en politisk protest og at de benyttet seg av sin grunnlovsfestede rett til ytringsfrihet.

Saken har vakt enorm interesse over hele verden og det er ventet at over 100 journalister er til stede i retten fredag.

Rettssaken blir av mange sett på som en prøve på i hvor stor grad Kreml og i særdeleshet president Putin vil tolerere politiske ytringer og opposisjon.

LES OGSÅ: Madonna støtter Pussy Riot

Maskerte konserter

Pussy Riot ble dannet i august 2001, og beskriver seg selv som et feministisk pønkrockkollektiv.

Gruppen har sitt opphav i kunstnergrupperingen Vojna og er inspirert av blant andre Riot Grrrl-bevegelsen.

Rundt 25–30 kvinner har vært med i Pussy Riots opptredener, stort sett alle under pseudonym og med strikkede balaklavaer.

LES OGSÅ: Putin slipper å vitne mot jentebandet Pussy Riot

Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina og Yekaterina Samutsevich (Foto: AP)

«Jag Putin ut!»

Pussy Riot var lenge kjent for ulovlige stuntopptredener i Moskva på plasser som metroen, Den røde plass og på taket av en trolleybuss.

21. februar 2012 gjorde de opptreden i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva der de blant annet sang linjer som «Hellige mor, velsignede jomfru, jag Putin ut!» i protesterte mot patriark Kirills åpne støtte til Putin i valgkampen.

LES OGSÅ: Risikerer syv års fengsel for Putin-kritisk opptreden

Risikerer sju års fengsel

To medlemmer av gruppen, Nadezjda Tolokonnikova og Marija Aljozjina, ble deretter arrestert 3. mars.

Et tredje medlem, Jekaterinu Samutsjevitsj, ble arrestert i midten av mars, og de tre ble anklaget for «hooliganisme» og holdt i varetekt inntil videre. Strafferammen er sju års fengsel.

Varetektsfengslingen ble fordømt av blant andre Amnesty International, Russlands menneskerettighetsombudsmann Vladimir Lukin og popdronningen Alla Pugatsjeva.

LES OGSÅ: Russisk presidentkandidat: – Fare for blodig revolusjon

Aktivister demonstrerer for Pussy Riot (Foto: AP)

Enorme protester

I juni ble et åpent brev som krevde kvinnenes løslatelse signert av 25.000 russere, hvorav rundt 100 kjente kulturpersonligheter, inkludert skuespillerne Tsjulpan Khamatova og Jevgenij Mironov som tidligere har stilt opp i videoer for å få Putin gjenvalgt.

De tre kvinnenes advokat har klaget saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som i begynnelsen av juli besluttet å prioritetsbehandle saken.

LES OGSÅ: Demonstranter i Russland sendes rett i militæret

Paul McCartney (Foto: AP)

Støtte fra popstjerner

Pussy Riot har mottatt støtteerklæringer fra en lang rekke internasjonale musikere og grupper, lista er enorm og inneholder kjente navn som Red Hot Chili Peppers, Sting, Peter Gabriel, Faith No More, Franz Ferdinand, Pet Shop Boys, Patti Smith, Die Antwoord, Pete Townshend, Peaches, Madonna, Tegan and Sara, Johnny Marr, Propagandhi, Anti-Flag, Yoko Ono og Paul McCartney.

Drakonisk behandling

Også politikere i andre land har engasjert seg og blant annet har 121 medlemmer av den tyske Forbundsdagen sendt et brev til den russiske ambassadøren i Tyskland, Vladimir Grinin, hvor de beskrev behandlingen av kvinnene som ute av proporsjoner og drakonisk.

Det blir fredag arrangert demonstrasjoner til støtte for de tre kvinnene i en rekke byer. I Oslo er Amnesty-aktivister klokken 12 i gang med en demonstrasjon utenfor den russiske ambassaden.

Pussy Riot (Foto: AP)