Hunden hadde satt seg fast i en fjellsprekk på veien mellom de to fjelltoppene på Mount Bierstad og Mount Evans i Colorado – nesten 4000 meter over havet.

I åtte dager kom den seg ikke av flekken, og schæferen var i ganske dårlig forfatning da turgåeren Scott Washburn fant den.

Scott Washburn.

– Vi forsøkte å få henne løs. Jeg forsøkte å ta henne over skuldrene mine, vi forsøkte å gripe fatt i henne bakfra og flytte henne, forteller Scott til TV-kanalen CBS.

– Men hun veide rundt 45 kilo, og det var umulig å få henne ut, sier han videre.

Se video øverst i artikkelvinduet!

Scott tok et bilde av hunden som han la ut på internett. I løpet av kort tid meldte flere frivillige seg, og på tredje forsøk fikk en «ekspedisjon» med erfarne fjellklatrere tatt seg frem til hunden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

hund1 (Foto: CBS NEWS)

Da hadde de tatt seg gjennom krevende terreng i kraftig snødrev. Ved å bytte på å bære bikkja, fikk de henne til slutt ned fra fjellet.

Her kunne saken fått en lykkelig slutt. Men i stedet har det endt med en heftig omsorgskrangel om hunden. For etter at redningsaksjonen ble kjent, dukket plutselig eieren av hunden opp. Han fortalte at han selv skadde seg på fjelltur, og måtte etterlate schæferen.

– Spør du meg så bør han ikke få igjen hunden når han har etterlatt den for å dø, sier Washburn.

Amerikanske dyrevernmyndigheter skal nå avgjøre hvem som får «foreldreansvaret».