Spekulasjonene om hvem som bør bli Norges neste politidirektør har startet, etter at det torsdag kveld ble klart at Øystein Mæland trekker seg fra stillingen. Dette kom frem etter at justisminister Grete Faremo (Ap) samme kveld erklærte seg innhabil i alle saker vedrørende Mæland. Fra før er statsminister Jens Stoltenberg (Ap) innhabil, da Mæland blant annet var forlover for Stoltenberg.

Dermed mente Mæland at han var i en umulig situasjon.

– Tillit er avgjørende

Hovedpersonen selv har vært ordknapp, og kun sendt ut en pressemelding som fortalte at situasjonen var håpløs og at han rett og slett ikke kunne fortsette i jobben.

– Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, gjør det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet. Jeg har derfor i kveld bedt om å fratre min stilling, sier Mæland i pressemeldingen.

Da TV 2 fredag morgen møtte Mæland utenfor Politidirektoratet, ville han ikke kommentere situasjonen, og heller ikke komme med noen ytterligere begrunnelse for hvorfor han trakk seg.

Fredag vil Mæland rydde pulten sin, og ha sin siste arbeidsdag i Politidirektoratet.

LES OGSÅ: – Faremo skyver ansvaret nedover

Refvik blir fungerende politidirektør

Det virker også som om både Justisdepartementet og Politidirektoratet er blitt tatt på sengen av situasjonen som har oppstått. Da TV 2 tar kontakt fredag morgen, forteller de at de ikke vet helt om det kommer flere uttalelser i saken, når disse eventuelt kommer, eller hvordan Mælands avgang eventuelt skal markeres.

Assisterende politidirektør Vidar Refvik fungerer foreløpig i Mælands sted. Han var også fungerende politidirektør da Ingelin Killengreen sluttet våren 2011.

– Jeg er svært lei meg for at Mæland har fratrådt sin stilling. Han har opparbeidet seg stor tillit i Politidirektoratet og i politiet for øvrig, og var klar for å ta fatt på det viktige omstillingsarbeidet, sier Refvik i en pressemelding.

Han har vært nestkommanderende i Politidirektoratet siden 2004. Han har innrømmet overfor 22. juli-kommisjonen at han ikke utløste terroralarmen da bomben gikk av i regjeringskvartalet.

– Det er viktig at utviklingsarbeidet Mæland startet torsdag videreføres med stor kraft. Vi håper at det går svært raskt å få på plass en ny politidirektør, sier Refvik.

LES OGSÅ: Politisjefene fikk bonus for godt arbeid i 2011

Kan ikke ta for lang tid

KrF-leder Knut Arild Hareide mener regjeringen ikke må bruke for lang tid før de har å plass en ny politidirektør.

– En etat som har fått så sterk kritikk vil trenge en ny leder relativt hurtig for å kunne peke ut en ny kurs sammen med regjeringen, sier Hareide til tv2.no.

Han mener regjeringen må gjøre en grundig jobb før de ansetter Mælands etterfølger.

– Det er to ting som er viktig å ha fokus på for regjeringen. Det ene er ledererfaring kombinert med endringsvilje, det andre er politifaglig tyngde og forståelse, som ikke skal undervurderes, sier Hareide.

Han vil ikke sette noen tidsfrist, men antyder at det ikke bør gå mange uker før en ny politidirektør er på plass.

- Regjeringen må få muligheten til å gjennomføre en skikkelig og grudig prosess, men det må skje hurtigere enn normalt ved den type ansettelser, altså i løpet av en måned eller to, sier KrF-lederen.

LES OGSÅ: Solberg: – Løser ikke problemet for Politi-Norge

– Lytt til fotfolket

Frp-leder Siv Jensen ber regjeringen lytte til fotfolket i politiet og finne en ny politidirektør som kjenner deres hverdag.

– Når man nå skal ansette en ny politidirektør, synes jeg man skal lytte til dem som er ute i tjeneste hver eneste dag og har skoene på. De sier de savner en politiledelse som har operativ erfaring, som kjenner det politifaglige håndverket, Jensen til NRK.

Hun peker på at man må ha en ledelse som i større grad enn Mæland er i stand til å forstå hverdagen til politiet, og dermed også være på lag med dem når beslutninger skal tas.

LES OGSÅ: Frp: – Trenger en habil politidirektør raskt

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) er klar på hva slags egenskaper den neste politidirektøren må ha.

– Det kreves veldig gode lederevner og grundig innsikt i politiets oppgaver og problemer, sier Willoch.

– Gjørv bør overta

Politimester Torbjørn Aas i Vest-Finnmark mener kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv har tillit nok til å ta over som politidirektør.

«Det er kjipt å miste en sjef jeg oppriktig ønsket å jobbe for og sammen med. Oppriktig lei meg nå,» skrev Aas på Twitter ved midnatt. Fredag morgen peker han i to retninger for valget av ny leder for Politidirektoratet.

Han påpeker at Øystein Mælands etterfølger må endre kultur og samtidig ha beredskapskompetanse. Han mener det kan være naturlig å se til Forsvaret. Men han foreslår også kommisjonslederen som mandag felte en nådeløs dom over Politi-Norge og medvirket til Mælands avgang.

«Ingen kjenner situasjonen og utfordringene i norsk politi bedre enn Alexandra B. Gjørv. Hun har stor tillit, politisk og i folket,» skriver han.

LES OGSÅ: Politimestre overrasket over Mælands avgang

– Forventer signal fra direktoratet i dag

Politimester i Salten, Geir Ove Heir, synes det er vanskelig å uttale seg om Gjørvs kvalifikasjoner. Likevel er han klar på kvalifikasjonene den neste politidirektøren skal ha.

– Jeg forutsetter at personen har god kunnskap om politietaten og beredskap, og ikke minst gjennomføringskraft. Det vil være avgjørende for veien videre, sier Heir til TV 2.

Han mener det er en erfaringsjobb, og at personen bør ha jobbet i politiet. Videre er det viktig at den nye lederen kommer på plass fort.

– Vi staket ut en kurs i møtet på torsdag, og jeg regner med at vi får et signal fra Politidirektoratet i løpet av dagen, sier Heir.