Hanne Skartveit og Arne Strand (Foto: TV 2)
Hanne Skartveit og Arne Strand (Foto: TV 2)

Kan ha blitt tvunget til å gå på grunn av tilliten

Dagsavisens sjefredaktør Arne Strand tror at støtten fra landets politimestre til Øystein Mæland kan ha bidratt til at han ble tvunget til å trekke seg.

Det kom som lyn fra klar himmel da justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) torsdag meddelte at Øystein Mæland trekker seg fra stillingen som sjef for Politidirektoratet.

Til TV 2 sier justisministeren at Mæland gikk frivillig.

– Han har meddelt meg at han fratrer sin stilling, sa Grete Faremo til tv2.no torsdag kveld.

LES MER: Mæland trekker seg som politidirektør

– Jens bør trekke seg

Politisk redaktør i Verdens Gang, Hanne Skartveit, mener at det som skjedde var stygt.

– Mæland har jo ikke hatt noe ansvar for beredskapen forut for 22. juli, hans feil har ikke kostet menneskeliv eller satt menneskers sikkerhet i fare. VG har hele tiden sagt at det er statsministeren som er den øverste ansvarlige og at vårt råd til ham er at han bør trekke seg, sier Skartveit til TV 2 Nyhetskanalen.

– Nå ble Mæland presset ut, det er åpenbart at han selv ikke ønsket dette, og det skjedde på en måte som jeg synes er stygg, legger hun til.

LES OGSÅ: – Faremo skyver ansvaret nedover

Arne Strand (Foto: TV 2)

Historisk avskjed

Sjefredaktør i Dagsavisen, Arne Strand, sier han aldri har hørt om en slik avskjed noen gang i den politiske historien og at Mæland ikke hadde noe valg.

– Det er klart at i det øyeblikk justisministeren sier at hun er inhabil i forhold til politidirektøren, så er det det samme som å si at politidirektøren bør gå av. Det burde hun ha sagt, og sånn oppfatter også Mæland dette, sier Strand.

– Han kan jo ikke leve som politidirektør uten å kunne samarbeide verken med statsministeren eller med justisministeren i denne viktige saken for politiet og for landet, legger han til.

LES OGSÅ: – Trenger en habil politidirektør raskt

Øystein Mæland (Foto: Scanpix)

– Kanskje ikke rett mann likevel

Skartveit er ikke i tvil om at Mæland ble presset ut torsdag kveld.

– Da Mæland møtte landets politimestre på Gardermoen torsdag formiddag så vi en politidirektør full av kampvilje og han fikk full oppslutning fra sine politimestre rundt om i landet. Det var ingen som kunne ane at han skulle trekke seg samme kveld, og det forteller at han ble presset ut, sier Skartveit.

– Det at Mæland fikk det veldige tillitsvotumet fra de andre politimestrene er kanskje ikke noe som styrket hans posisjon, fordi Mæland har med rette blitt mistenkt for å ville hvitvaske politiet, mener Arne Strand.

– Når alle slår ring om han så er det kanskje også fordi Mæland var en politidirektør som skulle forsvare politiet. Kanskje var han ikke mannen som skulle gjøre jobben videre, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

SE VIDEO av Skartveit og Strand om Mælands avgang øverst!

LES OGSÅ: Politimestre overrasket over Mælands avgang

Hanne Skartveit (Foto: TV 2)

Stoltenberg har ansvaret

Hanne Skartveit mener Jens Stoltenberg har det formelle ansvaret for at alt gikk så fryktelig galt 22. juli 2011.

– Ja, det vi ser i kommisjonsrapporten er at det som gikk galt 22. juli skyldes store forsømmelser fra landets ledelse gjennom mange år. Jens Stoltenberg har vært statsminister siden 2005, han har ikke stilt krav, han har ikke vært spesielt opptatt av, tilsynelatende, nasjonal sikkerhet, sier hun.

– Stoltenberg tok over som statsminister noen få måneder etter at bomben hadde gått av i London. Hvis det var noe en statsminister burde ha i toppen av sitt hode hele veien da, så var det terrorbekjempelse, det sier han selv nå at han ikke har hatt, sier Skartveit.

LES OGSÅ: – Mælands avgang redder ikke Faremo

Stoltenberg uten kontroll

Etter 22. juli 2011 var Jens Stoltenberg nasjonens samlingsmann i manges øyne. Arne Strand tror det som nå skjer vil få politiske følger foran valget neste år.

– Det går jo bare fra vondt til mye verre for Stoltenberg, så langt har han ikke hatt kontroll med denne prosessen, sier Strand.

– Det er klart at han og regjeringen har fått en kraftig ripe i lakken. Men det kanskje farligste for regjeringen er at arbeiderpartiregjeringens varemerke gjennom alle tider, at de er best på å styre landet, har fått seg en veldig smell.

– Det kan de slite med i valgkampen neste år, avslutter Strand.