Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen mener situasjonen rundt Øystein Mæland er dårlig håndtert.

– Sånn som dette utviklet seg, og den måten justisministeren håndterte dette på, så hadde han egentlig ikke noe valg. Hun måtte enten si at hun har tillit, eller så måtte hun ha bedt ham gå, sier Johannessen.

Se hele intervjuet øverst i saken

– Trenger en leder med tillit

Han mener det er synd at vi har kommet i denne situasjonen.

– Vi står overfor den viktigste perioden for norsk politi etter andre verdenskrig, og da trenger vi en leder som har tillit innad i politiet, og det hadde Øystein Mæland.

Johannessen er bekymret over at vi nå får en midlertidig person som skal lede Politidirektoratet fram til en ny politidirektør er på plass, under en så stor endringsprosess som politiet står overfor.

– Det er et betydelig ansvar hos justisministeren om å rydde opp i dette fort. Jeg beklager samtidig veldig sterkt at Øystein Mæland måtte kaste inn håndkleet, sier Johannessen.

LES OGSÅ: – Mælands avgang redder ikke Faremo

– Faremo skyver ansvaret nedover

Synes du Faremo har håndtert denne dramatiske situasjonen vi er oppe i på en dårlig måte?

– Ja, det oppleves veldig sterkt i etaten at hun peker mye nedover i organisasjonen nå. Vi forventer tydelige politiske grep, og en vilje til å vise politisk ansvar. Det er viktigere enn å skyve ansvaret nedover i systemet.

LES OGSÅ: Politimestre overrasket over Mælands avgang

Han mener det ikke er nok at regjeringen stiller krav til politiet, de må også ta grep. I 22. juli-kommisjonens rapport kom det fram ni tiltak politiet burde gjennomføre. Johannessen mener at minst sju av disse krever politisk handling.