Det kom som lyn fra klar himmel da justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) få minutter inn i et direktesendt debattprogram på NRK torsdag kveld offentliggjorde at Øystein Mæland trekker seg fra stillingen som sjef for Politidirektoratet.

Til TV 2 sier justisministeren at Mæland gikk frivillig.

– Han har meddelt meg at han fratrer sin stilling, sier Grete Faremo til tv2.no sent torsdag kveld.

Vil ikke si om Mæland ble presset

På tv2.no sitt spørsmål om Faremo har lagt press på Mæland før avgangen svarer hun slik:

– Det er den meddelelsen jeg fikk fra ham kort tid før jeg gikk inn i NRKs debattstudio klokken halv ti.

– Var avgangen frivillig?

– Jeg har fått meddelt at han fratråde sin stilling, svarer Faremo selvrepeterende.

– Så du har ikke lagt noe som helst press på ham?

– Nei, som jeg sa til dere, jeg var bare opptatt av å få formidlet raskt den konklusjonen jeg trakk for min egen del når det gjaldt min habilitiet, sier Faremo.

Satt i timelangt møte

Det var like etter klokken 21.30 torsdag kveld justisministeren annonserte sin gode venn og underordnede Øystein Mælands avgang i starten av et direktesendt debattprogram.

Da hadde Jens Stoltenberg i underkant av en halvtime tidligere latt seg direkteintervjue i 21-Nyhetene på TV 2. Her orienterte statsministeren om at Grete Faremo var kommet til at hun var inhabil i alle tjenestemessige forhold som måtte gjelde Øystein Mæland, men sa ikke et ord om Mælands avgang.

Etter det TV 2 erfarer satt Grete Faremo og Jens Stoltenberg i et over to timer langt møte på Thon Hotel Arendal torsdag kveld. Her ble det avgjort at Faremo skulle erklære seg inhabil.

LES OGSÅ: Mæland trekker seg som politidirektør

De to kan også ha kommet frem til inhabiliteten ville vanskeliggjøre samarbeidet mellom Faremo og Mæland i så sterk grad at Mæland ikke lenger kan være politidirektør. Om ikke, kom Mæland hvertfall frem til dette selv:

– Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, gjør det det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet, sier Mæland i en uttalelse torsdag kveld.