TREKKER SEG: Torsdag kveld ble det klart at Øystein Mæland trekker seg som politidirektør. Det offentliggjorde Grete Faremo under en debatt i Arendal. (Foto: Scanpix)
TREKKER SEG: Torsdag kveld ble det klart at Øystein Mæland trekker seg som politidirektør. Det offentliggjorde Grete Faremo under en debatt i Arendal. (Foto: Scanpix)

Mæland trekker seg som politidirektør

Justisminister Grete Faremo (Ap) opplyste under en direktesendt TV-debatt torsdag kveld at politidirektør Øystein Mæland har trukket seg.

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo opplyste torsdag kveld at politidirektør Øystein Mæland fratrer sin stilling med umiddelbar virkning.

– Jeg har nettopp fått meddelt at han har trukket seg fra sin stilling, sa Faremo i starten av det direktesendte NRK-programmet Debatten torsdag kveld.

Faremo forklarte at hun går utfra at Mæland både har vurdert situasjonen opp mot hennes egen inhabilitet og 22. juli-kommisjonens knusende kritikk i rapporten de la frem mandag.

Mæland: – Umulig å gå videre

Mæland selv har ikke ønsket å kommentere avgangen overfor TV 2 torsdag kveld. Det opplyser pressevakten i Politidirektoratet,

Ifølge NTB sier imidlertid Øystein Mæland at årsaken til avgangen er at Faremo og andre politikere ikke har vært klare nok på om han har tillit.

Tidligere torsdag holdt Mæland et krisemøte for landets politimestre for å diskutere hvordan norsk politi må endres og utvikles i kjølvannet av den knusende kritikken fra 22. juli-kommisjonen. Etter møtet bad samtlige politimestre om at Mæland måtte få fortsette i stillingen som polititidirektør.

– Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, gjør det det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet, sier Mæland i en uttalelse torsdag kveld.

Aarebrot: – En umulig situasjon

Valgforsker og professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, sier til tv2.no at han mener det at Faremo i kveld erklærte seg inhabil i alle saker som angår Øystein Mæland er den direkte årsaken til Mæland nå går av.

– Dette er en umulig sak. Hadde det bare vært en enkeltsak kunne de brukt en settestatsråd, men når hun skal overse det daglige arbeidet hans kan hun ikke være inhabil overfor politidirektøren. Dette skjønte nok Mæland. Arbeidssituasjonen ville blitt umulig, sier Aarebrot.

– Han går på grunn av habilitetsspørsmålet og ikke på grunn av rapporten fra 22. juli-kommisjonen, og det er helt korrekt at han går av, sier Aarebrot til tv2.no.

SE TV-INTERVJU MED AAREBROT (artikkelen fortsetter under videoen)

Stoltenberg og Faremo i hastemøte

Det har vært avholdt to partilederdebatter i Arendal torsdag. Hele den politiske eliten er samlet i Sørlandsbyen i anledning nyvinningen Arendalsuka.

Etter den første debatten var det på forhånd varslet at statsminister Jens Stoltenberg skulle møte pressen. Han hadde avtaler om direktesendte intervjuer både i 18.30-Nyhetene på TV 2 og i NRKs Dagsrevyen.

I stedet ble journalistene satt på vent og Stoltenberg forsvant sammen med statssekretær Hans Kristian Amundsen inn på Thon Hotel Arendal i et hastemøte med justisminister Grete Faremo.

Det var etter det TV 2 erfarer her de to sammen kom frem til Grete Faremo måtte erklære seg inhabil i alle tjenestemessige forhold knyttet til politidirektøren. Faremo og Stoltenberg kan også ha kommet til at nettopp dette gjorde det umulig for Mæland å fortsette i sin stilling.

Klokken 20.55 forlot statsminister Jens Stoltenberg hotellet for å kjøre de 150 meterne til Arendal kulturhus der NRKs direktesendte partilederdebatt skulle sendes fra.

På vei inn i salen lot han seg intervjue på direkten i 21-nyhetene av TV 2s reporter Kjetil Løset. Her orienterte statsministeren om Faremos inhabilitet, men ikke om Mælands avgang. Den bomben slapp Faremo på direktesendt TV rundt en halvtime senere.

Tette bånd til Faremo

Øystein Mæland har gjennom årenes løp hatt en rekke posisjoner hvor Grete Faremo har vært blant hans nærmeste overordnede.

På 1990-tallet arbeidet Mæland både som politisk rådgiver og statssekretær i ulike Arbeiderparti-regjeringer. Fra 1994 til 1996 var han statssekretær i Justisdepartementet da Faremo var statsråd samme sted.

De nære båndene mellom Faremo og Mæland er årsaken at lovavdelingen i Justisdepartementet konkluderte med at forholdet de to i mellom var så nært opp til inhabilitet, at Faremo torsdag kveld selv valgte å erklære seg nettopp inhabil.

LES OGSÅ: Hele habilitetsvurderingen fra Justisdepartementets lovavdeling

Det var umiddelbart etter at habilitetsspørsmålet dukket opp at det ble kjent at Mæland nå trekker seg som politidirektør. Han blir dermed den første samfunnstoppen som går av etter at 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport mandag.

Mæland er også mangeårig venn av statsminister Jens Stoltenberg, som han også var forlover til på slutten av 1980-tallet. Statsministeren erklærte seg inhabil allerede da det var snakk om at Mæland var tiltenkt rollen som politidirektør i fjor vår.

Kristiansen: – Til nærmeste vennekrets

TV 2s politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen er enig med Frank Aarebrot i at det er korrekt av Mæland å fratre sin stilling.

– Det er veldig ryddig av Mæland å trekke seg. Jeg har respekt for den avgjørelsen. Han løser her et problem for regjeringen. Det hadde vært fullstendig uholdbart med en situasjon hvor både justisminister og statsminister er inhabile overfor politidirektøren, sier Kristiansen til tv2.no.

Han fremholder samtidig at det er all mulig grunn til å stille spørsmål ved hvorfor ikke dette med habilitet kom opp når Grete Faremo ble utnevnt til justisminister - og med det Mælands nærmeste overordnede - for ni måneder siden.

Kristiansen mener at Faremo burde bedt lovavdelingen om vurderingen hun nå har gjort allerede da hun ble innsatt som statsråd.

– Denne saken viser hvor problematisk det er at denne regjeringen går til nærmeste vennekrets for å finne folk til sentrale toppjobber i samfunnet, sier TV 2s politiske redaktør.

HØR TELEFONINTERVJU MED KRISTIANSEN

KOMMENTARFELTET UNDER ARTIKKELEN ER STENGT I TIDSROMMET FRA 00.00 - 07.00.