Justis- og beredskapsminister Grete Faremo har torsdag kveld besluttet å erklære seg inhabil i tjenesteformål som angår politidirektør Øystein Mæland.

I to år, fra 1994 til 1996, var Mæland statssekretær (Ap) i Justisdepartementet for Grete Faremo i Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jaglands regjeringer.

– Det er ikke uvanlig at statsråder vurderer seg som inhabile. Det som da skjer er at en settestatsråd håndterer de spørsmålene de har erklært seg inhabile i, sier statsminister Jens Stoltenberg til TV 2.

Langt møte

Faremo og Stoltenberg er torsdag begge på Sørlandet for å delta i den politiske massemønstringen Arendalsuka. I kveldstimene har de to sittet i møte hvor Faremos habilitet i forhold til politidirektør Øystein Mæland var tema.

Vil være ryddig

Grete Faremo selv kommenterte den oppsiktsvekkende beslutningen første gang i en direktesendt TV-debatt på NRK.

– Dette skyldes et ønske om å være ryddig. Jeg og Øystein Mæland har hatt et tett og profesjonellt forhold over lang tid, også etter at han var statssekretær for meg på 90-tallet. Når det gjelder tjenestemessige forhold har jeg fått en vurdering fra lovavdelingen i Justisdepartementet som sier at jeg er så nær opptil inhabilitet som det er mulig å komme, sier Grete Faremo.

Også statsministeren inhabil

Fra før er det kjent at statsminister Jens Stoltenberg selv er inhabil i alle saker som måtte angå tjenestemessige forhold for politidirektøren.

Han og Øystein Mæland er nære venner og Mæland var blant annet forlover da den daværende AUF-lederen Stoltenberg giftet seg i 1987.

Strand: – Oppsiktsvekkende

Dagsavisens sjefredaktør Arne Strand sier til tv2.no at han mener nyheten om Faremos inhabilitetserklæring er oppsiktsvekkende.

– Jeg tror dette betyr at politidirektøren blir omplassert snart. Det er ganske håpløst at både statsministeren og justisministeren er inhabil i forhold til politidirektøren, sier Strand til tv2.no.

Arne Strand fikk rett. 25 minutter etter denne artikkelen ble publisert trakk Øystein Mæland seg fra stillingen som politidirektør. Les mer her.