TIME magazine har gjennomført en verdensomspennende undersøkelse om mobilbruk og holdninger rundt mobil. Her kommer det blant annet frem at 13 år er den alderen som folk i gjennomsnitt mener er passende for å gi barn mobiltelefon.

Lavere alder i Norge

Gjennomsnittsalderen for å få mobiltelefon er i Norge på ti år.

Dette tallet har vært stabilt siden 2006. Hele 90 prosent av norske barn mellom 9 og 16 år har egen mobiltelefon, det viser Trygg bruk-undersøkelsen fra 2010.

Ti år ser ut til å ha blitt en felles norm, skriver Medietilsynet på sine nettsider. «Kanskje er dette fordi barn som har nådd 10-årsalderen er modne nok til å forstå hvordan å bruke mobilen, og også klarer til en viss grad å styre bruken økonomisk sett», skriver de.

Når mener du det er riktig å gi barn egen mobiltelefon og hvorfor? Diskuter nederst i saken.

Dette bør du passe på:

I den samme Trygg bruk-undersøkelsen kommer det frem at seks prosent sier de har blitt mobbet eller ertet via mobilen, mens tre prosent sier de har mobbet eller ertet andre via mobilen.

14 prosent sier de har opplevd at det har blitt sendt bilder eller videoer av dem uten deres tillatelse.

Seks prosent har opplevd å motta et nakenbilde av noen de kjenner på mobilen.

Oppgi barnets alder

40 prosent har abonnement registrert på en foresatt, mens 31 prosent har kontantkort.

Barn som har mobiltelefon som er registrert i en av foreldrenes navn kan motta uønsket innhold som reklame. Dette kan unngås ved at foreldrene står som juridiske eiere, men mobiltelefonen står i barnets navn. Da registreres barnets alder og abonnementet vil bli stengt for reklame, skriver nettvett.no.

Barnets mobilnummer vil da ikke bli registrert i telefonkatalogen. Nettstedet oppfordrer foreldre til å snakke med barna om hvordan de skal bruke telefonen og gå gjennom nettvettreglene for mobilbruk sammen med dem.