18.august 1962, med oppskytingen av raketten Ferdinand fra Oksebåsen på Andøya Rakettskytefelt ble Norge en romfartsnasjon.

– Ja det var starten på norsk romalder, og for oss i ettertid så er det helt ubegripelig at de kunne gjøre dette med det primitive utstyret de hadde. Både for å få raketten opp, men ikke minst for å hente ned data, forteller Arne Hjalmar Hansen, leder for nasjonalt senter for romrelatert opplæring, NAROM.

Utforsker verdensrommet

Nå skal pionerene hedres. De som for femti år siden tok initiativ, og som med sterkt begrensede økonomiske ressurser fikk etablert det som er utviklet til et internasjonalt anerkjent anerkjent fagmiljø med 70 vitenskapelig ansatte.

Norge regnes i dag faktisk som en betydelig romfartsnasjon.

– Da snakker vi om raketter, vi snakker om ballonger vi snakker også om å utforske verdensrommet med hjelp av ulike bakkesystemer, utdyper Hansen.

Det handler ikke bare om å skyte opp, men også om å kunne lese inn data fra verdensrommet. Også innenfor dette fagfeltet nyter fagmiljøet på Andøya internasjonal anerkjennelse.

– Alumar-observatoriet og Andøya rakettskytefelt er jo unikt i verden med sin instrumentering og muligheten til å skyte vitenskapelige raketter, sier Sandra Blindheim, leder for ALOMAR-observatoriet til TV 2.

SE VIDEOREPORTASJE ØVERST I ARTIKKELEN!

Vil avlive myten

Men nasjonalt er virksomheten på Andøya mindre kjent. Og det vil man bruke 50-årsmarkeringen av Norge som romfartsnasjon til å gjøre noe med.  

Administrerende direktør for Andøya Rakettskytefelt, tidligere statsråd Odd Roger Enoksen, er blant annet opptatt av å få avlivet myten om at feltet er et militært anlegg.

– Dette er sivilt, det er forskning på høyt nivå, både nasjonalt og internasjonalt, som foregår her. Det skal vi få poengtert med kongen til stede, sier han.

SE VIDEOREPORTASJE ØVERST I ARTIKKELEN!