På en pressekonferanse i Quito torsdag sa Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño at Assange risikerer politisk forfølgelse om han utleveres fra Sverige til USA. Om han blir utlevert, er det også fare for at han ikke får en rettferdig rettssak.

– Han kan bli stilt for en militær domstol eller en spesialdomstol. Han kan få dødsstraff, livstid i fengsel og det kan bli begått brudd på borgerrettighetene hans, sier Patiño.

LES OGSÅ: Britene truer med å storme Ecuadors ambassade

– Frykten er legitim

Ifølge utenriksministeren har land som får forespørsel om politisk asyl, et ansvar for å vurdere begrunnelsene og se etter bevis som eventuelt støtter disse.

– Vi tror Assanges frykt er legitim, sier han.

Patiño sier at Ecuador har bedt Sverige om garantier for at Assange ikke blir sendt til USA dersom han blir utlevert fra Storbritannia til Sverige.

Men Sverige ville ikke gi slike garantier, ifølge utenriksministeren.

LES OGSÅ: Ecuador ber Sverige avhøre Assange i London

assange demo (Foto: AFP)

Truer med å storme ambassaden

Britiske myndigheter truer på sin side med å storme Ecuadors ambassade i London for å hente WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange med makt.

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño reagerer sterkt på trusselen fra britene.

Ricardo Patino (Foto: AFP)

– Vi mottok i dag en trussel fra Storbritannia, en klar og skriftlig trussel om at de kan komme til å storme vår ambassade i London dersom Ecuador nekter å utlevere Julian Assange, sier han.

LES OGSÅ: Wikileaks-Assange slåss mot utlevering til Sverige

– La oss gjøre det helt klart: Vi er ingen britisk koloni. Kolonitida er over, slo en opprørt Patino fast etter et møte med president Rafael Correa onsdag.

– Dersom britene gjør alvor av denne trusselen, vil det bli sett på som en fiendtlig og utålelig handling og et angrep på vår suverenitet. Det vil tvinge oss til å svare på sterkeste diplomatiske vis, sa Patiño.

En talsmann for britisk UD bekrefter at man fra britisk side forbeholder seg retten til å storme Ecuadors ambassade for å hente ut Assange med makt.

LES OGSÅ: Assange: – Facebook er en farlig spionmaskin

Assange: – En seier

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange selv sier det er en stor seier at han nå har fått politisk asyl i Ecuador.

Assange, som har oppholdt seg inne i den ecuadorianske ambassaden i London siden 19. juni, takker samtidig de ansatte på ambassaden for alt de har gjort for ham.

Britene skuffet over utviklingen

Det offisielle Storbritannia er skuffet over at Ecuador har gitt WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange asyl, og sier utleveringsvedtaket deres fortsatt står ved lag.

– Vi er skuffet over uttalelsen fra Ecuadors utenriksminister om at Ecuador har innvilget Julian Assange politisk asyl, skriver det britiske utenriksdepartementet i en twittermelding.

Britisk UD mener Assange har brukt alle sine ankemuligheter og at Storbritannia derfor er forpliktet til å utlevere ham til Sverige.

– Vi kommer til å forholde oss til den forpliktelsen. Beslutningen fra den ecuadorianske regjeringen endrer ikke på det, sier det britiske utenriksdepartementet videre.

Svenskene raser

Det er uakseptabelt at Ecuador forhindrer svensk rettsprosess, mener svenske myndigheter. Ecuadors ambassadør i Stockholm er kalt inn på teppet for å svare på hvorfor landet har gitt asyl til Julian Assange.

– Anklagene som den ecuadorianske utenriksministeren har kommet med, er alvorlige, og det er uakseptabelt at Ecuador vil stanse svensk rettsprosess og juridisk samarbeid i Europa, sier Anders Jörle, talsperson for det svenske utenriksdepartementet.

Den 41 år gamle australieren er siktet for å ha forgrepet seg på to kvinner i Sverige, og høyesterett i London har avvist ankebegjæringen og besluttet at han skal utleveres til svenskene. Men i frykt for at Stockholm vil sende ham videre til USA, hvor han kan bli stilt for retten for å ha publisert hemmelighetsstemplede dokumenter på nettstedet WikiLeaks, søkte Assange tilflukt i den ecuadorianske ambassaden hvor han søkte om asyl.

Les også: Svensk samrøre i Assange-saken

Utenriksminister Carl Bildt forsikrer at WikiLeaks' grunnlegger vil bli rettferdig behandlet hvis han utleveres til Sverige.

– Vårt stabile rettssystem garanterer hver og en dens rettigheter. Vi tilbakeviser bestemt alle påstander om det motsatte, skriver Bildt på Twitter etter at Ecuador torsdag innvilget Assanges søknad om politisk asyl.

(TV 2 / NTB)