RobinVanPersie
RobinVanPersie

Dette var ditt Arsenal-liv, Robin van Persie

Forrige sesongs toppscorer i Premier League forlater Arsenal etter åtte år. Les deg opp på nederlenderens karriere i Nord-London!

Følg transfersvinduet direkte i vårt overgangssenter - 24 timer i døgnet!

Onsdag kom nyheten om at Arsenal og Manchester United var blitt enige om en overgang for stjernespissen Robin van Persie. Etter å ha spilt for London-klubben siden 2004 skifter den nederlandske storskytteren nå beite, og skal altså spille for rivalene Manchester United de neste årene.

Les også:Robin van Persie til Manchester United

Mye har skjedd i nederlenderens liv siden 17.mai 2004, dagen angrepsspilleren med det noe frynsete ryktet signerte en fireårskontrakt med Arsène Wengers mannskap, og her følger en sesongmessig oversikt over hva Arsenal-fansen har fått av opplevelser gjennom åtte sesonger.

Gjør du som Ferguson, og henter van Persie til ditt lag?
Spill Premier League-manager!
Tror du at du vet hvordan det går i år?
Her kan DU tippe PL-tabellen!

2004/2005-sesongen
41 kamper, 10 scoringer, en målgivende

Etter lang tids spekulasjon ble van Persie altså Arsenal-spiller på Norges nasjonaldag i 2004. Prisen de røde måtte ut med ble til slutt i underkant av 30 millioner kroner, noe som var litt over halvparten av hva Feyenoord egentlig hadde krevd for hans tjenester. Den daværende 20-åringen fikk draktnummer 11, og var i utgangspunktet en venstre kantspiller før han signerte sin første Premier League-kontrakt. Arsène Wenger hadde derimot hatt stor suksess med å omskolere Thierry Henry til spiss fem år i forveien, og det ble tidlig klart at han ønsket å gjøre det samme med sitt nye stjerneskudd.

– Han kan spille på venstresiden av midtbanen, bak spissene eller som targetman, uttalte Arsenals franske sjef da van Persie signerte for klubben.

Kampen om spissplassene var meget tøff i Arsenal, ettersom både Thierry Henry og Dennis Bergkamp var i klubben. I tillegg hadde Wenger halvåret i forveien sikret seg José Antonio Reyes, som også var en venstre kantspiller/spiss i forkledning, så den første delen av Premier League-sesongen ble det mye benktid på klubbens nye nederlender. Som regjerende seriemester spilte de røde i den årlige FA Community Shield-kampen, og her sikret van Persie seg sitt første trofé i Arsenal-drakten, da han kom inn som innbytter og var en del av laget som slo regjerende FA-cupvinner Manchester United 3-1.

Les også: City tok sesongens første trofé etter målfest og grisetakling

Artikkelen fortsetter under bildet!

Robin van Persie, Jan Gunnar Solli og Espen Johnsen (Foto: JIM WATSON/AFP)
Robin van Persie, Jan Gunnar Solli og Espen Johnsen (Foto: JIM WATSON/AFP)

Ligacupkampen mot Manchester City 27.oktober ble van Persies debut i obligatorisk kamp, og nederlenderen var ikke snauere enn at han scoret 1-0-målet da London-klubben tok seg videre med 2-1. Det mest begivenhetsrike som skjedde denne sesongen var likevel utvisningen mot Southampton 26. februar 2005.

Allerede i første omgang satte van Persie en albue i ansiktet på Rory Delap, og var heldig som slapp unna med kun det gule kortet etter den forseelsen. Southamptons David Prutton fikk se det røde kortet like før pause, og i ampre sluttminutter gikk Arsenal til ledelsen med 1-0. Ettersom han lå i faresonen etter sitt første gule ville det nok vært lurt av van Persie å ta det rolig i åpningsminuttene av 2.omgang, men den daværende 21-åringen viste seg i stedet fra en helt annen side. Han kom altfor sent inn i en takling på Graeme Le Saux, fikk sitt andre gule bare sju minutter ut i 2.omgang og måtte fra sidelinjen se på at Peter Crouch utlignet og sørget for poengtap for Arsenal på St.Mary's Stadium. Journalister omtalte van Persie som en «21-åring som oppførte seg som om han var ni», og heller ikke hans manager var i det blide hjørnet etter kampen.

– Jeg støtter ikke van Persie i dag, men han så ikke ut til å være ute av kontroll i pausen. Men siden dommeren hadde vist ut en spiller fra hjemmelaget var han under press, så hvis noen spillere måtte oppføre seg så var det ham, oppsummerte Arsène Wenger etter kampen.

Det største høydepunktet i sesongen var FA Cupen, der et rent nederlandsk bytte i sluttminuttene av semifinalen på Millennium Stadium sikret finaleplass for Arsenal. På stillingen 1-0 mot Blackburn kom van Persie fra benken, scoret to ganger og sikret Arsenal en plass i finalen. I den påfølgende finalen på samme arena var van Persie en av takerne da Manchester United ble beseiret med 5-4 på straffekonkurranse.

Les også: Darren Fletcher tilbake på banen

Artikkelen fortsetter under bildet!

Robin van Persie utvist mot SOuthampton (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP)
Robin van Persie utvist mot SOuthampton (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP)

2005/06-sesongen
38 kamper, 11 scoringer, to målgivende

I sin andre sesong startet van Persie strålende, med scoring i åpningskampen mot Newcastle da Arsenal vant 2-0. De neste Premier League-scoringene kom ikke før i november, men da de først kom ble det tre mål på tre kamper. Først i en 3-1-nedsabling av Sunderland på Highbury, deretter i en sterk 3-2-seier borte mot Wigan og så i nok en sterk hjemmeseier da Blackburn ble beseiret med 3-0. Disse prestasjonene ga ham også hans første «Månedens spiller»-pris i engelsk fotball.

Like etter nyttår i 2006 ble den gode formen også belønnet av klubben, ettersom han 4.januar skrev under på en ny kontrakt som varte fram til sommeren 2011. Kun tre dager senere «feiret» han kontraktsforlengelsen på verst tenkelige måte, ved å brekke tåen i FA-cupoppgjøret mot Cardiff. Utrolig nok spilte van Persie likevel de neste kampene, takket være en ordning der man kuttet et hull i skoen hans for at smertene skulle minske. Totalt ble det fem scoringer i ligaen denne sesongen, og den siste kom 1.april i hjemmeoppgjøret mot Aston Villa. Dette var derfor nederlenderens siste scoring på Highbury, ettersom man etter sesongslutt flyttet til det da splitter nye Emirates Stadium like rundt hjørnet fra den gamle arenaen.

Van Persie spilte sju kamper og scoret to mål i Mesterligaen, i det som er Arsenals beste sesong i turneringen noensinne. London-klubben gikk hele veien til finalen, der det ble et knepent 1-2-tap mot Barcelona. Kampen fant sted 17.mai 2006, nøyaktig to år etter van Persie signerte for Arsenal, men det ble ingen jubileumsgave på den nederlandske spissen. Han satt på benken gjennom hele oppgjøret.

Les også: TV 2 Sporten vurderer Premier League-lagene

Artikkelen fortsetter under bildet!

Robin van Persie mot Wigan i 2006 (Foto: TOM HEVEZI/AP)
Robin van Persie mot Wigan i 2006 (Foto: TOM HEVEZI/AP)

2006/07-sesongen
31 kamper, 13 scoringer, åtte målgivende

De tre første kampene i sesongen var svake både for Arsenal og van Persie. To poeng på to hjemmekamper på Emirates, samt et bortetap mot Manchester City var ikke det de røde hadde drømt om. For van Persie sin del ble det to gule kort og ingen scoringer på de samme tre kampene. Plutselig snudde dog ting, og de neste fem kampene ble vunnet. I en av dem, borteoppgjøret mot Charlton, kom det som kanskje var van Persies flotteste scoring i hele Arsenal-karrieren. Et overlegg fra Emmanuel Eboues høyreside ble møtt i feltet av en flyvende hollender, som takket være et akrobatisk volleyspark fikk videreformidlet ballen i mål bak en sjanseløs Scott Carson.

– Det var strålende, helt utrolig. Ingen forventet det. Teknisk var det perfekt. Det er tidenes mål, sa Arsène Wenger etter kampslutt.

Ingen forventet det. Teknisk var det perfekt. Det er tidenes mål - Arséne Wenger om scoringen mot Charlton

Van Persies kalenderår 2006 ble belønnet med prisen «Årets sportsmann» i hjembyen Rotterdam, men for andre gang i Arsenal-karrieren pådro han seg en januar-skade som skulle sette ham utenfor resten av sesongen. Denne gangen var det en skade i metatarsal-benet i den høyre foten som satte ham utenfor, en skade han pådro seg i jubelscenene etter utligningen i sluttminuttene da Arsenal snudde 0-1 til 2-1 hjemme mot Manchester United 21.januar.

Til tross for skaden og kun 31 kamper totalt ble van Persie likevel toppscorer for Arsenal med 13 scoringer totalt. Dette var ett mer enn Thierry Henry scoret i det som var franskmannens siste sesong i Nord-London før overgangen til Barcelona.

Les også: Fotballens 20 mest sjokkerende overganger

Artikkelen fortsetter under bildet!

Robin van Persie og Gilberto mot Charlton i 2006 (Foto: CARL DE SOUZA/AFP)
Robin van Persie og Gilberto mot Charlton i 2006 (Foto: CARL DE SOUZA/AFP)

2007/08-sesongen
23 kamper, 9 scoringer, fem målgivende

2007/2008-sesongen var året da Robin van Persie virkelig skulle tre inn i rollen som Arsenals hovedspiss, etter Thierry Henrys overgang til spansk fotball. Det startet strålende for «The Gunners», og sammen med Cesc Fabregas og Emmanuel Adebayor sørget van Persie for åtte seire og en uavgjort på de første ni kampene. Man måtte faktisk vente helt til 13.runde før det oppstod en Premier League-kamp der ikke minst en av de tre scoret mål.

Så startet skademarerittet for den nederlandske spisstjernen. En kneskade han pådro seg på landslagsoppdrag for Nederland i 2-0-seieren mot Slovenia satte ham utenfor i to måneder. Det ble comeback mot Steaua Bucuresti i Mesterligaen 12.desember, og en påfølgende kamp mot Chelsea i Premier League fire dager senere, men så fikk han tilbakeslag og måtte hvile nok en måned.

Sesongens andre comeback kom i det første av to semifinale-oppgjør i ligacupen da det ble 1-1 mot naboen Tottenham 9.januar, men allerede ved pause var det nok for nederlenderen, og han var langt ifra kampklar da de røde tapte 1-5 i returoppgjøret på White Hart Lane og røk ut av turneringen ved siste hinder før finalen. De siste månedene ble det kun sporadiske opptredener, og han endte sesongen med kun 23 kamper og ni scoringer totalt, derav 15 kamper og sju scoringer kom i ligaen.

Les også: Rådyre sesongkortpriser i Premier League - sjekk hvor mye din klubb tar betalt

Artikkelen fortsetter under bildet!

Robin van Persie jubler etter scoring mot Sunderland i oktober 2007 (Foto: ALASTAIR GRANT/AP)
Robin van Persie jubler etter scoring mot Sunderland i oktober 2007 (Foto: ALASTAIR GRANT/AP)

2008/09-sesongen
44 kamper, 20 scoringer, 15 målgivende

Sesongen etter skulle van Persie endelig oppleve en sesong der han slapp unna de lange skadeavbrekkene, og da kom også både scoringene og de målgivende pasningene på løpende bånd. Det startet med to scoringer mot Newcastle i en 3-0-seier 31.august, og i oktober markerte han sin 50. scoring i Arsenal-drakten i den utrolige 4-4-kampen mot Tottenham.

Ryktet han hadde med seg fra Nederland om en kort lunte og et hissig temperament var i ferd med å forsvinne, men i borteoppgjøret mot Stoke 1.november falt han likevel tilbake til gamle synder. På stillingen 2-0 til hjemmelaget begynte Stoke-keeper Thomas Sørensen å irritere ham. Dansken ble møtt med ikke bare en kald, men også en aktiv skulder fra Nederland, og van Persie fikk se det røde kortet.

– Jeg terget Robin. Du kunne se i øynene hans at han var frustert, og jeg utnyttet det, innrømmet Stoke-keeperen etter kampslutt.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Robin van Persie utvist mot Stoke i 2008 (Foto: IAN KINGTON/AFP)
Robin van Persie utvist mot Stoke i 2008 (Foto: IAN KINGTON/AFP)

Senere i måneden opplevde van Persie den andre enden av skalaen i et borteoppgjør i Premier League, da han scoret begge målene i Arsenals strålende comeback som sikret 2-1-seier over Chelsea i hovedstadsoppgjøret på Stamford Bridge, og et spektakulært mål mot Liverpool i desember sørget for at han endte året på en positiv måte. Like over nyttår fikk han også æren av å lede Arsenal for første gang som kaptein, ettersom både Cesc Fabregas og visekaptein Manuel Almunia var ute i FA-cupoppgjøret mot Plymouth. Van Persie takket for tilliten ved å score to og framtvinge et selvmål da Arsenal vant 3-1. Alle målene Arsenal scoret i januar var det enten van Persie som scoret eller hadde målgivende til.

Totalt ble det elleve mål i Premier League og 20 totalt, noe som gjorde at han for andre gang i karrieren endte som Arsenals toppscorer, og den påfølgende sommeren ble han på Arsenals hjemmesider kåret til årets spiller.

Les også: Engelsk presse: - God business for Arsenal

Artikkelen fortsetter under bildet!

Robin van Persie i sin første kamp som Arsenal-kaptein (Foto: ALASTAIR GRANT/AP)
Robin van Persie i sin første kamp som Arsenal-kaptein (Foto: ALASTAIR GRANT/AP)

2009/2010-sesongen
19 kamper, 10 scoringer, ni målgivende

Sommeren var preget av spekulasjoner rundt spissens framtid i klubben, og en forlengelse av kontrakten som det kun var ett år igjen av ble diskutert i flere månedere. I juli ble det derimot bekreftet at han hadde skrevet under en langtidsavtale, og dømt utifra nederlenderens uttalelser i ettertid var det grunn til å smile for Arsenal-fansen.

– Hjertet mitt er i Arsenal og jeg kan ikke se for meg meg selv i noen annen drakt, uttalte van Persie etter å ha skrevet under på kontrakten.

Hjertet mitt er i Arsenal og jeg kan ikke se for meg meg selv i noen annen drakt - Van Persie (2009)

Nok en gang opplevde van Persie å miste en spisspartner, ettersom Emmanuel Adebayor forlot klubben til fordel for Manchester City, men Arsenal fikk likevel en fantastisk start på sesongen. Åpningsrunden endte med 6-1 borte mot Everton, i en kamp van Persie preget ved hjelp av to målgivende. I oppgjøret mot eks-lagkamerat Emmanuel Adebayor og Manchester City scoret van Persie årets første mål, men totalt ble det en stor nedtur for nederlenderen. Ikke bare tapte Arsenal 2-4, men en van Persie som lå nede ble stemplet av Adebayor i løpet av kampen. Dommeren la ikke merke til forseelsen, men i etterkant ble Adebayor straffet med tre kampers karantene for opptrinnet.

Utover høsten kom van Persie virkelig i gang, scoret mål mot både Olympiakos, Fulham, Blackburn, Birmingham, West Ham og Tottenham, og den strålende formen gjorde at han ble kåret til månedens spiller i Premier League i oktober. Nok en gang ble han rammet av skade på verst tenkelige tidspunkt, og igjen var det på landslagsoppdrag for Nederland det gikk gale. 0-0-kampen mot Nederland 14.november endte med en ankelskade som holdt ham utenfor i hele fem måneder, noe som betød at resten av sesongen var ødelagt. Selv ikke morkakemassasje hjalp på skaden. Han fikk med seg de siste fem kampene på vårparten, og briljerte blant annet mot Tottenham på White Hart Lane i en kamp der kun Heurelho Gomes hindret nederlenderen scoringer, men endte på kun 19 kamper og ti mål totalt den sesongen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Robin van Persie skadet mot Italia i 2005 (Foto: SANDRO PEROZZI/AP)
Robin van Persie skadet mot Italia i 2005 (Foto: SANDRO PEROZZI/AP)

Les også: TV 2 Sporten vurderer Premier League-lagene: Arsenal

2010/2011-sesongen
33 kamper, 22 scoringer, sju målgivende

Sesongen startet med at van Persie overtok draktnummer 10 på Emirates, en drakt som tidligere hadde tilhørt blant andre Dennis Bergkamp. Og mange håpet nok at det var akkurat dette som trengtes for at van Persie skulle eksplodere fullstendig i Arsenal-drakten. Tidlig i sesongen pådro han seg et tilbakeslag etter ankelskaden fra fjoråret, og stod over alle kamper i september og oktober, og måtte vente helt til 3-0-seieren borte mot Birmingham 1.januar for sitt første mål for sesongen.

Robin van Persie skadet mot Blackburn august 2010 (Foto: ANDREW YATES/Afp)
Robin van Persie skadet mot Blackburn august 2010 (Foto: ANDREW YATES/Afp)

Da målene først begynte å rulle inn tok det dog ikke slutt.To nye mål mot West Ham og karrierens første hat-trick mot Wigan ble fulgt opp av to mål mot Newcastle i den utrolige 4-4-kampen på St. James' Park og nok en dobbel mot Wolverhampton i en 2-0-seier. Hans ti mål mellom 1.januar og 12.februar satte ny Premier League-rekord for flest scoringer i de første to månedene av et kalenderår.

Van Persie og Arsenal jaktet suksess i flere turneringer, og nederlenderen var klar på at dette var drømmen hans.

– Jeg vil vinne troféer med Arsenal, ikke med noen andre. Jeg vet du kan vinne dem i mange land og på mange måter, men jeg vil gjøre det på vår måte og i Arsenal-drakt. Jeg er sikker på at jeg kan vinne troféer for et annet lag i et annet land, men vil det føles som vårt trofé? Mitt trofè? Jeg er sikker på at det ikke vil det, sa han.

Nederlenderen gav seg ikke med det, og snakket seg rett inn i hjerteroten på alle Arsenals supportere.

– Alt vi vinner her kommer fra hjertet, og det er det jeg vil ha. Det er min drøm, og jeg ser ingen grunn til å snakke om andre lag når jeg har disse drømmene. Jeg tror folk vet det om meg. Jeg er bare sulten på å vinne med Arsenal, og det er det, var det klare budskapet fra stjernespissen.

Alt vi vinner her kommer fra hjertet, og det er det jeg vil ha. Det er min drøm, og jeg ser ingen grunn til å snakke om andre lag når jeg har disse drømmene. Jeg tror folk vet det om meg - Robin van Persie (Februar 2011)

Senere den samme våren scoret van Persie sitt første Wembley-mål, da han som kaptein ledet Arsenal i ligacupfinale-oppgjøret mot Birmingham. De fleste hadde nok trodd at han skulle sikre sitt andre trofé etter FA-cuptriumfen i 2005, men Obafemi Martins og Birmingham sluknet den drømmen i sluttminuttet. Da var allerede van Persie tatt av banen, ettersom han pådro seg en smell i kneet i forbindelse med scoringen.

Mesterligadrømmen brast i åttedelsfinalen mot Barcelona, for selv etter en strålende 2-1-seier på Emirates ble det for tøft i borteoppgjøret i Spania. Robin van Persies utvisning i 2.omgang gjorde ikke oppgaven noe lettere for Arsène Wengers gutter, men denne gangen var det dommeren og ikke van Persie som mistet hodet. Utvisningen kom nemlig som et resultat av at dommeren tolket det dithen at van Persie hadde skutt bort ballen etter fløyten var gått i formbindelse med en offsideavvinkning, og dermed fikk nederlenderen sitt andre gule kort i kampen. Van Persie hadde ikke hørt fløyten i det massive folkehavet på Nou Camp, og i ettertid omtalte han avgjørelsen som en «komplett vits».

Ligaformen til van Persie var god, og scoringene fortsatte å trille inn utover vårparten. I borteoppgjøret mot Bolton 24.april ble han historisk da han som første spiller i Premier League-historien scoret i sju bortekamper på rad, en rekord han utvidet til totalt ni kamper i de siste rundene av sesongen. Totalt ble det 18 ligamål, noe som må sies å være en utrolig prestasjon med tanke på at det første kom i januar, og kun to scoringer skilte ham fra Dimitar Berbatov og Carlos Tévez i kampen om toppscorertittelen.

Les også: Norske Premier League-proffer spår nytt City-gull

Artikkelen fortsetter under bildet!

Robin van Persie i ligacupfinalen (Foto: Nigel French/Pa Photos)
Robin van Persie i ligacupfinalen (Foto: Nigel French/Pa Photos)

2011/2012-sesongen
48 kamper, 37 scoringer, 15 målgivende

Cesc Fabregas forsvant til Barcelona, og Samir Nasri til Manchester City. Det offensive ansvaret på Robin van Persies skuldre ble tyngre enn noen gang, men nederlenderen lot seg ikke stresse. Nå ble han også utnevnt til kaptein for klubben, og i september scoret han, som den 17.spilleren i Arsenals historie, sitt 100. mål for klubben. I okbober scoret han sesongens raskeste mål, da han etter 28 sekunder satte ballen bak Sunderland-keeper Simon Mignolet i en 2-1-seier, og senere i kampen skrudde han inn et frispark som sikret Arsenal seieren. Etter kampen bedyrte han at han ikke var på vei bort fra klubben.

29.oktober stod han for nok en maktdemonstrasjon da han scoret hat-trick i borteoppgjøret mot Chelsea som endte 5-3, og denne kampen var bare en av flere gode prestasjoner som gjorde at han igjen ble kåret til månedens spiller i Premier League denne måneden. Arsenal-kapteinen fortsatte å spre rundt seg med scoringer, og endte kalenderåret 2011 på 35 Premier League-scoringer, noe som kun var ett bak Alan Shearers Premier League-rekord. Høydepunktet var scoringen på volley mot Everton, da han banket ballen kontrollert i det lengste hjørnet på første touch etter en gjennombruddspasning fra Alex Song.

Les også: - Van Persie er en kvalmende sviker

Året 2012 startet dårlig for Arsenal, som tapte tre kamper på rad mot Fulham, Manchester United og Swansea, men van Persie scoret i de to siste kampene. Dermed lå Nord-London-klubben tilsynelatende håpløst langt bak erkerival Tottenham i kampen om 3.plassen i ligaen. FA-cupkampen mot Aston Villa vant han regelrett på egenhånd, da han satte inn to straffespark i den utrolige snuoperasjonen som gav 2-0-seier over Birmingham-laget. Her scoret han også sitt 120. mål for klubben, og tangerte med det Dennis Bergkamps totale antall i den røde drakten. 4.feburar scoret han hat-trick da Blackburn ble beseiret med hele 7-1, i en kamp som for øvrig ble kronet av at van Persie serverte Thierry Henry hans første Premier League-scoring i Arsenal-comebacket.

Et annet comeback som for all ettertid står som et symbol på 2011/2012-sesongen var Arsenals comeback mot Tottenham i Nord-London-derbyet på Emirates. De røde lå under 0-2 før pause, men scoringer av Bacary Sagna og Robin van Persie sørget for 2-2 før lagene gikk til hvilen. I andre omgang kom det tre nye røde scoringer, og etter denne seieren spiste Arsenal opp forspranget Tottenham hadde sikret seg på erkerivalen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Robin van Persie (Foto: Bogdan Maran/Ap)
Robin van Persie (Foto: Bogdan Maran/Ap)

Som de fleste vet endte sesongen med 3.plass for de røde, noe som sikret Mesterligaplass også kommende sesong, og for van Persie sin del endte det med to priser som «Årets spiller» i ligaen.

Les også: Van Persie kåret til årets spiller av PFA
Les også: Van Persie årets spiller også blant journalistene

4. juli annonserte van Persie at han ikke ville skrive under ny kontrakt med Arsenal, og resten er - som de sier - historie.

Les også: Van Persie: – Jeg forlenger ikke med Arsenal

Se hva Claus Lundekvam og Lars Sivertsen sier om overgangen her:

636160

Hva er ditt beste minne fra van Persies Arsenal-karriere? Hva betyr denne signeringen for den kommende sesongen? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!