Fatima Yvelain
Fatima Yvelain

Er dette verdens dårligste dopingunnskyldning?

Maratonløper etter positiv dopingtest: – EPO regnet inn i underlivet mitt.

Blodige biffer, ufødte tvillingbrødre, grisete massasjesvamper og strenge kalvedietter.

Idrettshistorien er smekkfull av mer eller mindre elendige dopingunnskyldninger. Likevel tar nok franske Fatima Yvelain prisen for sin nylige avlagte forklaring på hvorfor hun i juni i år testet positivt for EPO-bruk etter et halvmaraton i byen Perpignan.

EPO-regn
Da resultatene var klare, forlangte nemlig 43 år gamle Yvelain å bli trodd på at kraftig regnvær hadde gitt utslag på prøven.

Ifølge det franske friidrettsnettstedet VO2.fr forklarte løperen at stoffet måtte ha kommet seg inn i kroppen hennes ved et nærliggende depot for medisinsk avfall. Regnet, hevdet Yvelain, var så kraftig at det forurensete vannet hadde skvettet opp i shortsen og inn i underlivet (!) hennes.

Derfor hadde hun etter løpet avgitt en positiv dopingprøve. Mente hun.

Det franske friidrettsforbundet tok naturligvis ikke klagen til følge, og valgte å ilegge løperen to år lang karantene. Beviset finner du her.

Lang, lang rekke
I mellomtiden kan Yvelain trøste seg med at hun er i godt selskap. 43-åringen er langt fra den første som prøver å dra en skrøne for å bløffe seg fra dopstraff.

Den canadiske tv-stasjonen CBC har satt opp en smått utrolig liste over historiene som er prøvd – uten hell – gjennom historien.

Da toppsyklisten Tyler Hamilton testet positivt for bloddoping i 2004, bedyret han sin uskyld og hevdet at han måtte ha fått det ekstra blodet fra tvillingbroren som døde i morens mage. Trolig ikke, var svaret fra det amerikanske antidopingbyrået. Hamilton fikk to års karantene.

Tyler Hamilton. (Foto: LUIS TEJIDO/EPA)
Tyler Hamilton. (Foto: LUIS TEJIDO/EPA)

Da sprinteren Justin Gatlin testet positivt for testosteron, insisterte løperens trener på at en hevngjerrig massør hadde fuktet en svamp og gnikket testosteronkrem på beina til amerikaneren.

Heller ikke Gatlin ble trodd. 100 meterløperen måtte sone sin karantene.

Justin Gatlin (Foto: LUCY NICHOLSON/Reuters)
Justin Gatlin (Foto: LUCY NICHOLSON/Reuters)

En annen sprinter, kanadiske Ben Johnson, valgte å skylde på en lite vennlig ginseng- og energidrink da han testet positivt for anabole steroider etter sin vanvittige 100 meter i 1988. De vanvittige verdiene i blodet måtte skyldes at han drakk drinken rett før han skulle løpe.

Heller ikke han ble trodd, og verdensrekorden ble brutalt slettet.

Ben Johnson (Foto: ALESSIA PARADISI )
Ben Johnson (Foto: ALESSIA PARADISI )

Tennisspilleren Petr Korda «dro en Contador» da han testet positivt for bruk av nandrolon under Australian Open i 1998. I likhet med den spanske syklisten, hevdet spilleren at et for stort inntak av feil mat hadde gitt utslag i prøvene. I Kordas tilfelle; for mye feit kalv.

Tennisforbundet kjørte tester og mente å vite at han måtte ha spist 40 kalvesteiker om dagen i 20 år for å oppnå verdiene hun avla. I likhet med Alberto Contador måtte han sone sin dopdom, dog uten strafferabatt.

Oppstyret rundt den legendariske høydehopperen Javier Sotamayors dopingavsløring i 1999 var også god underholdning, men av mer politisk art. På direktesendt TV hevdet en sint Fidel Castro at den positive testen var et resultat av «en krig mot Cuba – en krig ført av den velkjente cubansk-amerikanske mafiaen».

Cuba Fidel Castro (Foto: Javier Galeano/Ap)
Cuba Fidel Castro (Foto: Javier Galeano/Ap)